Emoties na kanker

Henriette in het bos

​Bang, onzeker of somber? Je bent niet de enige

Kanker kan je bestaan aan het wankelen brengen. Je toekomst is onzeker geworden. Tijdens de behandeling stond alles in het teken van overleven. Na de behandelingen kan je je afvragen: wat heb ik allemaal meegemaakt? Opeens kunnen er allerlei gevoelens en emoties loskomen. Bijvoorbeeld:

Hoe verwerk je kanker?

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. 

Een aantal mensen verwerkt het zonder professionele hulp. Soms met hulp van naasten. Maar er zijn ook mensen bij wie dat niet lukt. De klachten verminderen niet. Of soms krijgen mensen juist alleen maar meer emotionele klachten.

Dave was bang om dood te gaan

Dave kreeg in 2016 blaaskanker. Ruim een jaar na zijn behandeling werd hij nog regelmatig overvallen door de angst om dood te gaan. Lees zijn verhaal

Hulp bij angst, stress of somberheid

Het kan moeilijk zijn om hulp te zoeken. Verschillende gedachten kunnen je tegenhouden. Op zich is het normaal dat je er even doorheen zit. Psychische hulp is dan toch niet nodig? Of je relativeert je klachten: "Zo erg is het nou ook weer niet, het komt wel weer goed”.

Deze gedachten zijn heel begrijpelijk. Maar als het je leven gaat beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Sommige mensen blijven te lang rondlopen met klachten zoals piekeren, slaapproblemen en andere uitingen van stress. Misschien besef je zelf niet hoeveel invloed de klachten op je leven hebben. Omdat je er al zo lang mee rondloopt. Hulp van een professionele zorgverlener kan dan veel opleveren of zelfs nodig zijn.

Baris was niet wie hij wilde zijn

Baris ging door een diep dal na zijn behandeling voor teelbalkanker. ‘Ik was bang en boos en dat was niet de persoon die ik wilde zijn’. Lees zijn verhaal

Kanker verwerken: waar kun je terecht?

Heb je al langere tijd last van bovenstaande klachten en beheerst dit je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij:

  • je (huis)arts
  • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • ​een maatschappelijk werker
  • een psycholoog
  • een geestelijk verzorger

Hulp betekent niet per se maandenlang in therapie gaan. Soms kunnen 1 of een paar gesprekken al helpen.

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Via ‘Vind hulp bij kanker’ vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt ook terecht bij organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten, zoals inloophuizen en de NVPO. Voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.

Henriëtte kreeg paniekaanvallen

Henriëtte kreeg in 2015 de diagnose nierkanker. Tijdens haar herstel kreeg ze last van paniek- en angstaanvallen. Lees haar verhaal