Mont Ventoux

Mont Ventoux

Sport als symbool in de strijd tegen kanker

Mont Ventoux is een steile berg in Zuid-Frankrijk met een kale top. Dat kan voor verrassende weersomstandigheden zorgen en maakt het beklimmen van deze berg een enorme uitdaging. Fietsers, wandelaars en hardlopers moeten overal op zijn voorbereid en strijden om boven te komen. Een sportieve strijd die symbool staat voor de strijd tegen kanker.

De oproep van René

Aanleiding voor het beklimmen van de Mont Ventoux was een oproep in 2007 van René Gaastra, volkomen onverwacht getroffen door een hersentumor. Hij vroeg medesporters of ze hem en KWF Kankerbestrijding wilden steunen door de Mont Ventoux op te fietsen. 45 fietsers gaven gehoor aan deze oproep. Het evenement groeide sindsdien flink. In 2014 gingen er ruim 550 deelnemers de Mont Ventoux op met als missie: sport als symbool in de strijd tegen kanker.

Meedoen aan Mont Ventoux

Je kunt meedoen door te fietsen, wandelen of hardlopen. De Mont Ventoux kan meerdere keren op een dag worden beklommen. Ook kun je je inzetten als vrijwilliger voor de voorbereidingen van het evenement of tijdens het evenement.

Dit krijg je ervoor

Lukt het jou de kale berg 1 of meerdere keren op een dag te trotseren? De uitdaging is enorm. Maar de opbrengst voor kankeronderzoek geeft nog meer voldoening. 

Besteding van de opbrengst

Het doel van de stichting is zoveel mogelijk geld ophalen dat vervolgens beschikbaar wordt gesteld aan KWF Kankerbestrijding en lokale goede doelen. 60% van de totaalopbrengst wordt via KWF besteed aan onderzoeksprojecten. De overige 40% komt ten goede komen aan lokale goede doelen.

Onderzoeksprojecten KWF voor Mont Ventoux

De opbrengsten van Mont Ventoux gaan naar de volgende 2 onderzoeken.

Tumoren bij kinderen gevoeliger maken voor behandeling
Doordat we steeds beter in staat zijn om kanker bij kinderen te behandelen, geneest de overgrote meerderheid van de patiëntjes. Maar ondanks zware behandelingen zoals operaties, bestraling of chemotherapie, zijn er nog altijd tumoren bij kinderen die de neiging hebben om terug te keren of resistent te worden voor de behandeling.

Een belangrijke oorzaak daarvan is tumorheterogeniteit. Dit wil zeggen dat een tumor niet een klomp is die uit dezelfde cellen bestaat, maar een verzameling van cellen die door mutaties flink onderling van elkaar verschillen. Dat maakt het lastig om alle typen tumorcellen goed te behandelen.

In een groot internationaal samenwerkingsverband proberen onderzoeksgroepen over de hele wereld een vuist te maken tegen kinderkanker. Elke onderzoeksgroep richt zich op een specifiek tumortype, met als doel aan het eind van het project tenminste 1 behandeling op maat te kunnen bieden per onderzoeksgroep.

Het onderzoek vindt plaats in het AMC in Amsterdam, Schotland, Duitsland, Italië en 2 instituten in Frankrijk.

Immunotherapie op maat bij melanomen
Ook in dit project staat ‘tumorheterogeniteit’ centraal, maar dan bij melanomen. Deze dodelijke vorm van huidkanker kan tegenwoordig steeds beter worden aangepakt met immunotherapie: een behandelvorm waarbij de afweercellen van de patiënt worden getriggerd om de tumor aan te vallen.

Maar omdat de tumorcellen binnen een melanoom grote verschillen kunnen vertonen, slaat de therapie niet altijd aan tegen elke cel. In dit internationale samenwerkingsproject gaan de onderzoeksgroepen op zoek naar nieuwe manieren om melanomen beter aan te kunnen pakken met immunotherapie. Centraal staat de zoektocht naar eiwitten die tumorcellen maken. Deze eiwitten kunnen als een goed target dienen voor het afweersysteem.