Testament of codicil

Oudere vrouw

Wanneer heb je een testament nodig? En wat kun je vastleggen met een codicil?

Niet voor alles wat je wil nalaten heb je een testament nodig. Een aantal zaken kan ook worden geregeld met een codicil. Hoe zit dat precies? 

Wat kun je met een codicil vastleggen?

Met een codicil kun je specifieke zaken toekennen aan iemand. Het moet horen bij inboedel of kleding en bepaalbaar zijn; dus niet je hele verzameling, maar bijvoorbeeld een bepaalde ring. Ook de keuze om te worden begraven of gecremeerd kun je opnemen in een codicil, evenals een wens om je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Waarvoor is een testament nodig?

Wat je niet kunt opnemen in een codicil is het nalaten van geldbedragen, verzamelingen, onroerend goed en bijvoorbeeld je auto of fiets. Daarvoor moet je bij een notaris een testament laten opmaken.

Hoe maak je een codicil op?

Dat is heel eenvoudig. Het is een handgeschreven verklaring, waarin staat dat je dit specifieke object nalaat aan een bepaald persoon of organisatie. Je ondertekent het met je naam, de plaats en datum van ondertekening en je handtekening.

Wat overigens belangrijk is om te realiseren, is dat wettelijk vaststaat wat iemand belastingvrij mag erven. Als je aan je neef een notenhouten tafel nalaat die 5.000 euro waard is, dan moet hij 900 euro erfbelasting betalen*. Je kunt voorkomen dat hij dit moet betalen door in je codicil op te nemen dat de erfbelasting uit jouw nalatenschap mag worden betaald.

* Een neef erft 2.000 euro belastingvrij en betaalt vervolgens 30% over een erfdeel dat onder de 118.000 euro waard is. 

Hoe bewaar je een codicil?

Je kunt het codicil thuis bewaren. Het nadeel is dat het makkelijk kwijtraakt. Het meest veilige is om het origineel bij de notaris achter te laten en thuis een kopietje te bewaren. Om de wens uit te voeren is altijd het origineel nodig. Breng de executeur of erfgenamen op de hoogte dat je een codicil hebt opgemaakt.