Testament of codicil

Vrouw drinkt koffie in de keuken

Wanneer heeft u een testament nodig? En wat kunt u vastleggen met een codicil?

Niet voor alles wat u wilt nalaten heeft u een testament nodig. Een aantal zaken kan ook worden geregeld met een codicil. Hoe zit dat precies? Kandidaat-notaris Jacqueline Tijssen legt het uit. 

Wat kun je met een codicil vastleggen?

“Met een codicil kunt u specifieke zaken toekennen aan iemand. Het moet horen bij inboedel of kleding en bepaalbaar zijn; dus niet uw hele verzameling, maar bijvoorbeeld een bepaalde ring. Ook uw keuze om te worden begraven of gecremeerd kunt u opnemen in een codicil, evenals uw wens om uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.” 

Waarvoor is een testament nodig?

“Wat u niet kunt opnemen in een codicil is het nalaten van geldbedragen, verzamelingen, onroerend goed en bijvoorbeeld uw auto of fiets. Daarvoor moet u bij een notaris een testament laten opmaken.” 

Het opmaken van een codicil is heel eenvoudig.

Hoe maak je een codicil op?

“Dat is heel eenvoudig. Het is een handgeschreven verklaring, waarin staat dat u dit specifieke object nalaat aan een bepaald persoon of organisatie. U ondertekent het met uw naam, de plaats en datum van ondertekening en uw handtekening.

Wat overigens belangrijk is om te realiseren, is dat wettelijk vaststaat wat iemand belastingvrij mag erven. Als u aan uw neef een notenhouten tafel nalaat die 5.000 euro waard is, dan moet hij 900 euro betalen aan erfbelasting*. U kunt voorkomen dat hij dit moet betalen door in uw codicil op te nemen dat de erfbelasting uit uw nalatenschap mag worden betaald.”

* Een neef erft 2.000 euro belastingvrij en betaalt vervolgens 30% over een erfdeel dat onder de 118.000 euro waard is. 

Hoe bewaar je een codicil?

“U kunt het codicil thuis bewaren. Het nadeel is dat het makkelijk kwijtraakt. Het meest veilige is om het origineel bij uw notaris achter te laten en thuis een kopietje te bewaren. Om de wens uit te voeren is altijd het origineel nodig. Breng uw executeur of erfgenamen op de hoogte dat u een codicil heeft opgemaakt.”