Wat is Oncode Institute?

Onderzoeker doet onderzoek

Oncode Institute: een bijzondere samenwerking

Oncode Institute is een samenwerking tussen toponderzoekers van verschillende Nederlandse instellingen. Het is het eerste instituut ter wereld waar op een nieuwe manier kankeronderzoek wordt gedaan. Om te begrijpen waarom dit zo vernieuwend en bijzonder is, is het goed om eerst wat uit te leggen over kankeronderzoek.

Onderzoek naar kanker

Normaal gesproken voeren onderzoeksinstituten zelf hun eigen onderzoek uit. Een onderzoeker stelt een onderzoeksplan op, doet financieringsaanvragen en kan daarna starten met het onderzoek dat vaak een jaar of 4-5 duurt en gemiddeld zo’n € 500.000 kost. Om te zorgen dat het geld wordt gebruikt waar het voor is bedoeld, is het belangrijk dat de onderzoeker zich strak aan de plannen houdt. Dat is immers goedgekeurd en geld voor vrijgemaakt.

Een nieuwe manier om onderzoek te kunnen doen

Binnen Oncode hebben onderzoekers vrijheid van onderzoek. Dat wil zeggen dat ze mogen pionieren om nieuwe kennis op te doen. Als ze iets interessants op het spoor zijn, hoeven ze geen nieuwe aanvraag te doen om dat verder te mogen onderzoeken. Ze hebben dus meer ruimte om te kunnen doen wat zij denken dat nodig is. Hierdoor kan het onderzoek naar kanker in een stroomversnelling komen. 

Hare Majesteit Koningin Máxima opende Oncode Institute op 5 februari 2018 officieel.

Binnen Oncode werken een aantal van de beste onderzoekers in Nederland. Zij hebben het vertrouwen van KWF en de andere geldschieters dat ze het beschikbare geld op de juiste manier inzetten.

Van laboratorium naar praktijk

Een belangrijk doel van Oncode Institute is om resultaten uit het laboratorium sneller bij de patiënt te krijgen. Het onderzoek gericht op het kraken van de code van kanker wordt ook wel fundamenteel onderzoek genoemd.

Maar het is net zo belangrijk dat de patiënt snel kan profiteren van de nieuwe kennis en inzichten. Daarom heeft Oncode Institute een speciaal valorisatieteam samengesteld dat hiervoor gaat zorgen. Dit team heeft nauw contact met de onderzoeker, maar ook met de artsen in ziekenhuizen. Zij kunnen de vertaling maken van de uitkomsten van het fundamentele onderzoek naar de praktijk.  

Lees meer over wat de patiënt gaat merken van Oncode Institute

Bekijk hier een filmpje waarin verschillende onderzoekers uitleggen wat volgens hen de waarde van Oncode Institute is

Nederland voorop in kankeronderzoek

Oncode Institute maakt het mogelijk dat onderzoekers van de verschillende instituten van elkaars expertise en faciliteiten gebruik kunnen maken. Bijvoorbeeld het gebruik van de allerlaatste (en dus vaak) peperdure apparatuur. Hierdoor moet de patiënt sneller van nieuwe ontdekkingen kunnen profiteren. De schaal en de wijze waarop onderzoekers nu met elkaar gaan samenwerken om kanker te doorgronden, is zo groot en vernieuwend dat je het kunt zien als een soort ‘snelkookpan’ van kankeronderzoek.

Om te zorgen dat de onderzoekers hun werk goed kunnen doen, heeft Oncode Institute de beschikking over nieuwe, vooruitstrevende technologie en apparatuur.

Lees over de projecten waar Oncode aan werkt

Oncode Institute: slimmer dan kanker worden

Oncode Institute heeft een ambitieuze doelstelling: Outsmarting Cancer, Impacting lives. Ofwel: slimmer zijn dan kanker en levens veranderen.

KWF wil met Oncode een verschil te maken voor al die Nederlanders die nu met kanker leven. Daarom steunt KWF samen met andere geldschieters Oncode Institute. In totaal heeft Oncode in de afgelopen 5 jaar 120 miljoen euro onderzoeksgeld ontvangen.

Lees meer over de financiers van Oncode Institute