Grand Challenge

€ 18 miljoen voor baanbrekend project

Samen met Cancer Research UK investeren we bijna € 18 miljoen in een baanbrekend internationaal onderzoeksproject onder leiding van dr. Jelle Wesseling (NKI). Kanker is een wereldwijd probleem. Daar hoort een wereldwijde aanpak bij.

Grand Challenge

​Een initiatief van Cancer Research UK om de grootste uitdagingen in kankeronderzoek wereldwijd aan te pakken.

Grand Challenge

Baanbrekend internationaal onderzoeksproject

De Grand Challenge brengt de knapste koppen samen om een oplossing te vinden voor de grootste vraagstukken rondom kanker. Na een zorgvuldige beoordeling door onderzoekers en patiënten, worden nu 4 internationaal opererende teams gesteund met een recordbudget van € 83 miljoen. Het doel is een revolutie in de wijze waarop we kanker voorkomen, ontdekken en behandelen. Een van de projecten wordt geleid door een Nederlander, dr. Jelle Wesseling. KWF steunt hem hierbij met een bijdrage van bijna € 9 miljoen.

Onderscheid in kwaadaardigheid

Wesseling is als patholoog verbonden aan het NKI. Met zijn team probeert hij onderscheid te maken tussen tumoren die wel of geen behandeling behoeven. Daarbij richt hij zich specifiek op ductaal carcinoom in situ (DCIS), een mogelijk voorstadium van borstkanker. Wesseling hoopt een groot verschil te maken: “Nu behandelen we alles, zonder dat we weten of het nodig is. Onze challenge is om het onderscheid te kunnen maken en zo vrouwen een onnodige, belastende behandeling te besparen. Ik ben ontzettend trots op ons multidisciplinaire team waarmee we dit dilemma internationaal aanpakken.”