'Dat uitstrijkje heeft mijn leven gered'

Melanie

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker redde het leven van Melanie

Melanie (33): "Die 5 minuten die dat uitstrijkje duurt, hebben mijn leven gered want ik bleek baarmoederhalskanker te hebben. Ik had geen klachten dus toen ik 30 werd en de oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kreeg, maakte ik niet direct een afspraak. Op aandringen van mijn moeder ging ik toch. 2 weken na het onderzoek krijg je een brief met de uitslag. Binnen één week werd ik gebeld. Er waren onrustige cellen gevonden. Maar, ik hoefde me geen zorgen te maken, dit gebeurt vaker.  

Fouten cellen zouden verkleuren

Een afspraak bij de gynaecoloog volgde. Toen kwam de twijfel. Het zou toch geen foute boel zijn? De gynaecoloog liet me voorafgaand aan het onderzoek plaatjes zien van hoe een goede baarmoedermond eruitziet. Daarna ging ze met een camera naar binnen en ik kon meekijken. Ze stipte wat dingen aan met vloeistof. Als dat foute cellen waren, dan zouden ze verkleuren. Nog nooit ben ik zo geschrokken want bijna alles verkleurde. 

Ik hield hoop dat de uitslag enigszins mee zou vallen. Maar een week kreeg ik te horen dat ik baarmoederhalskanker had. Ineens was ik een patiënt. Alsof ik ineens in een slechte soap zat.  

Vanwege mijn kinderwens werd er gekeken naar een mogelijkheid voor een baarmoederbesparende operatie. Helaas kon dat niet. ‘Haal die kanker uit mijn lijf’, dacht ik. De opluchting was groot toen de arts zei dat de operatie geslaagd was. Dat betekende ook dat bestraling en chemotherapie niet hoefde.  

Controle blijft spannend

In juni 2018 ben ik geopereerd. Het voelt als lang geleden, maar dat is het niet. Ik ben nog steeds onder controle en dat is en blijft spannend.  

Als ik geen gehoor had gegeven aan de oproep van het bevolkingsonderzoek, dan had ik het niet na kunnen vertellen. Het onderzoek kan je leven redden, daar ben ik het bewijs van. De opkomst is laag, maar vrouwen: ga! Ook al voel je je goed, ga! Ja, het is misschien een beetje spannend en het is een intiem onderzoek maar het duurt maar heel kort. En als je niet durft, doe dan een thuistest."

Melanie deelde haar verhaal op donderdag 11 november 2021 in For One Night Only op Net5. Bekijk de uitzending via kijk.nl