Alpe d'HuZes maakt doorbraken mogelijk

Deelnemers Alpe d'HuZes

Elk jaar beklimmen duizenden mensen de berg Alpe d'Huez. Om onmacht om te zetten in kracht en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Dankzij deelnemers van dit unieke evenement is er al ruim 200 miljoen euro opgehaald en zijn er vele bijzondere doorbraken mogelijk gemaakt. We zetten er een aantal op een rijtje.

Organoïden: 3D-gekweekte minitumoren

Dankzij KWF-donateurs en Alpe-deelnemers is het onderzoekers gelukt om driedimensionale tumoren te kweken en buiten het lichaam in leven te houden. Deze organoïden bieden ongekende mogelijkheden voor het bestuderen van kanker, het bepalen welk medicijn het beste werkt en het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. 

Ook wordt het met behulp van organoïden mogelijk om voldoende materiaal te kweken om zeldzame kankers beter te begrijpen. Zo wordt met de opbrengsten van Alpe d'HuZes onderzoek gedaan naar sarcomen, niertumoren bij kinderen en glioblastomen.

De MR-Linac: precisiebestraling van eigen bodem

Live zien wat je bestraalt: het klinkt simpel, maar dat was het in de praktijk lange tijd niet. Tot het onderzoekers in het UMC Utrecht lukte om een MRI-scanner te combineren met een bestralingsapparaat. De MR Linac was geboren. En kon met steun van Alpe d'HuZes in een eerste studie worden ingezet bij darmkankerpatiënten.

Inmiddels zijn in Utrecht ruim 1.000 patiënten bestraald met deze techniek. De MR Linac maakt het mogelijk preciezer te bestralen. Daardoor blijft het omliggende gezonde weefsel beter gespaard. En kan de bestralingsdosis worden verhoogd: hierdoor hoeft de patiënt veel minder vaak naar het ziekenhuis terug te komen! 

KWF en Alpe d'HuZes maken verschillende nieuwe onderzoeken mogelijk om deze vorm van bestraling voor nog meer patiënten mogelijk te maken. Waaronder voor Ronald, die een zeldzame erfelijke vorm van kanker heeft. In het filmpje hieronder vertelt hij over bestraling met de MR-Linac.

Fluorescentie-geleide chirurgie: kleurrijk opereren

Kankercellen uit de weg ruimen en gezonde cellen sparen. Dat is de uitdaging bij iedere kankerbehandeling. Zo ook bij chirurgie. Op zicht en op tast proberen chirurgen tumoren zo volledig mogelijk te verwijderen met minimale schade aan gezond weefsel. Daar kunnen ze best wel wat hulp bij gebruiken, want het onderscheid tussen goed en slecht is vaak moeilijk te zien. Mede dankzij KWF-onderzoek is daar wat op gevonden: kankercellen een kleurtje geven. Zo kan de chirurg duidelijker zien wat hij of zij moet wegsnijden en wat niet.

Alpe d'HuZes steunt het onderzoek van dr. Stijn Keereweer, die met deze techniek probeert mondholtetumoren beter operabel te maken. Meer voorbeelden van onderzoek naar kleurrijk opereren vind je hier.

Immunotherapie: afweer in actie tegen kanker

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem helpt om kankercellen te herkennen en op te ruimen. Dankzij onderzoek is immunotherapie inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe, volwaardige behandelmogelijkheid bij meerdere kankersoorten. Met name bij huid- en longkanker lukt het steeds vaker om immunotherapie succesvol in te zetten. Maar de behandeling slaat nog lang niet bij iedereen aan. Daarom werken wetenschappers uit de hele wereld werken hard aan nieuwe immunotherapieën die nog beter werken voor nog meer patiënten. 

Alpe d'HuZes helpt daarbij: in de afgelopen jaren konden 36 onderzoeksgroepen van start om immunotherapie beter en breder toe te passen. Meer over onderzoek naar immunotherapie lees je hier.