Kleurrijk opereren

Fluorescerende tumor

Lichtgevende tumor makkelijkere prooi voor chirurg

Kankercellen uit de weg ruimen en gezonde cellen sparen. Dat is de uitdaging bij iedere kankerbehandeling. Zo ook bij chirurgie. Op zicht en op tast proberen chirurgen tumoren zo volledig mogelijk te verwijderen met minimale schade aan gezond weefsel. Daar kunnen ze best wel wat hulp bij gebruiken, want het onderscheid tussen goed en slecht is vaak moeilijk te zien. Mede dankzij KWF is daar wat op gevonden: kankercellen een kleurtje geven. Zo kan de chirurg duidelijk zien wat hij of zij moet wegsnijden en wat niet. 

De medische term voor deze techniek is fluorescentiegeleide chirurgie. Hierbij krijgt de patiënt vóór de operatie een fluorescerende stof toegediend. Deze bereikt via de bloedbaan de tumor en hecht zich vast aan de kankercellen. Met het blote oog is de felle, meestal groene of blauwe kleur niet te zien, maar met een speciale camera is het bijna-infrarode licht wel in beeld te brengen.

Doordat de kankercellen licht geven, is de tumor veel beter in zijn geheel te verwijderen. Voor patiënten is dat cruciaal, want als kankercellen achterblijven kan de ziekte terugkeren. De snijmarges moeten echter ook weer niet te ruim zijn, want beschadiging van gezond weefsel kan vervelende complicaties geven of een ongewenst cosmetisch resultaat.

KWF schept licht in duisternis

Fluorescentiegeleide chirurgie is een schitterende doorbraak, maar nog niet volmaakt. Daarom financiert KWF onderzoek om de techniek te optimaliseren en geschikt te maken voor steeds meer kankersoorten. Uiteindelijk moet de impact in iedere operatiekamer letterlijk te zien zijn!

Een greep uit ons onderzoek op dit gebied:

 • Projectcode: 10128
  Titel: Wegwijzer voor de chirurg: Tumoren beter zichtbaar maken tijdens de operatie bij dikkedarmkankerpatiënten
  Projectleider: Dr. Mark Rijpkema
  Instituut: Radboudumc
  Projectbudget: €567.865,-

  Meer informatie
   

 • Projectcode: 10851
  Titel: Intra-operatief-fluorescent geleide chirurgie (IOFGC) bij schildklierkanker om overbehandeling en postoperatieve morbiditeit te verminderen.
  Projectleider: dr. Schelto Kruijff
  Instituut: UMC Groningen
  Projectbudget: €611.684,-

  Meer informatie
   

 • Projectcode: 11363
  Titel: Detectie van lokaal uitgebreide en teruggekeerde endeldarmkanker met behulp van tumor-specifieke fluorescentie
  Projectleider: dr. Alex Vahrmeijer
  Instituut: LUMC
  Projectbudget: €865.473,-

  Meer informatie
   

 • Projectcode: 12175
  Titel: Geleid door licht: Tumor-gerichte fluorescente stoffen helpen bij het volledig wegsnijden van een kankergezwel in de mondholte
  Projectleider: dr. Stijn Keereweer
  Instituut: Erasmus MC Rotterdam
  Projectbudget: €497.935,-

  Meer informatie
   

 • Projectcode: 13215
  Titel: Fluorescentiegeleide endoscopie bij patiënten met een halskliermetastase van onbekende primaire tumor in het hoofd-halsgebied: de REFLECT-studie
  Projectleider: dr. Max Witjes
  Instituut: UMC Groningen
  Projectbudget: €476.902,50

  Meer informatie