Hoe kies je een goede zonnebrandcrème?

Tips voor waar je op moet letten
Zonnebrandmiddelen zijn er in veel soorten en maten. Waar let je op als je een zonnebrandcrème koopt? En hoe weet je dat die goed is? We helpen je op weg met deze tips.
1. Kies wat voor soort je prettig vindt. Ze beschermen even goed
Je hebt zonbescherming in allerlei vormen: sprays, lotions en crèmes. Ze beschermen allemaal even goed. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten waardoor je huid minder snel uitdroogt. Een voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters. Kies de soort bescherming die je zelf het prettigst vindt.
2. Kies een hoge beschermingsfactor
Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik het liefst minimaal factor 30. Heb je een donker huidtype? Dan kan dit advies anders zijn.
Bekijk welke factor past bij jouw huidtype
3. Neem voor kinderen minimaal factor 30 of 50
Een kinderhoud is nog gevoeliger voor zon en moet je extra goed beschermen. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50. En houd baby’s helemaal uit de zon.
Er zijn zonnebrandproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen, zoals parfum.
Lees meer over zonbescherming voor kinderen
Werking zonnebrand
Twijfel jij over de werking van je zonnebrand? Of wil je weten welke zonnebrand de beste bescherming heeft en fijn smeert? Ieder jaar test de Consumentenbond zonnebrand met SPF 30 en SPF 50(+).
Vragen over zonnebrandcrème
Ja, zonnebrandcrème is veilig. Sommige berichten stellen dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Er gelden strenge veiligheidseisen voor vanuit de Europese wetgeving. Daarin staat dat kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn. Ook worden ze nog extra gecontroleerd door een veiligheidsbeoordelaar.
Ben je in de zon? Smeer je dan 1 x per 2 uur in. Heb je gezwommen, gesport of veel gezweet? Smeer dan vaker. Wist je dat de meeste mensen niet goed zijn beschermd, omdat ze te weinig zonnebrandcrème opsmeren? Ook herhalen ze het insmeren niet vaak genoeg.
Nee. Een goedkope zonnebrand geeft dezelfde bescherming als een duurdere. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Zoals de verpakking, geur of de smeerbaarheid.
Ja. Ook in de schaduw of met bewolking kun je verbranden door de zon.
Ja, ook met een hoge factor word je bruin als je de zon ingaat.
Ja. Je huid verbrandt wel minder snel, maar je kunt nog steeds verbranden als je je niet insmeert.
Waterproof of waterresistant betekent dat de zonnebrand tijdens het zwemmen beter op je huid blijft zitten. Maar dit betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Heb je gezwommen of gezweet? Smeer je dan ook met waterproof zonnebrand opnieuw in.
Na opening kun je zonnebrandcrème nog 12 maanden gebruiken. Zonnebrand beschermt minder goed:
- Nadat je de fles open heb gemaakt
- Als de fles op een warme plek staat
Bewaar zonnebrand daarom niet te lang en laat het niet in de volle zon of warme auto staan.
Een kinderhuid moet je extra beschermen tegen de zon. Ze verbranden sneller. En als je kind verbrandt door de zon, heeft die later meer kans op huidkanker.