De zon en huidkanker

KWF.nl > Preventie > Zon verstandig > De zon en huidkanker
De zon en huidkanker

Risico's van onbeschermd in de zon zijn

De gevaren van de zon worden regelmatig onderschat. Toch is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Jaarlijks horen 55.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 34.000.
 

Wat is huidkanker?

Meestal is huidkanker een gevolg van uv-straling. Eerst beschadigt teveel uv-straling de huidcellen (verbranding; de huid kleurt dan rood). Huidkanker kan jaren later het gevolg zijn.

Er zijn drie vormen van huidkanker:
• Basaalcelcarcinoom: de minst kwaadaardige soort huidkanker. Komt vooral voor in het gezicht. Dit is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Het zaait zelden uit.
• Plaveiselcelcarcinoom: Komt vooral voor op plaatsen die veel blootstaan aan zonlicht, zoals het gezicht en de bovenkant van de handen. Is kwaadaardiger dan basaalcelcarninoorm en kan uitzaaien als er niet tijdig wordt ingegrepen.
• Melanoom:De meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Is de meest kwaadaardige vorm van de drie genoemde vormen van huidkanker. Soms treden al vroeg uitzaaiingen op.
 

Uv-straling

Er zijn verschillende soorten uv-straling: UVA, UVB en UVC
•UVA-straling dringt het diepst in de huid door en versnelt de huidveroudering
•UVB-straling zorgt ervoor dat je verbrandt
•UVC-straling komt niet door de ozonlaag en bereikt het aardoppervlak niet
Hoewel je door UVA niet verbrandt, kan deze vorm van uv-straling wel huidschade veroorzaken. Huidkanker kan ook ontstaan na veel (lang of vaak) in de zon zijn. Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt! Bescherm je dus goed. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon.

Zonkracht

De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling het aardoppervlak bereikt. De zonkracht kan in Europa variëren van 1 tot 10. Deze waarden zijn internationaal. In Spanje bijvoorbeeld is de zonkracht veel sterker dan in Nederland. De zonkracht komt in Nederland bijna nooit boven de 7 en is het sterkst in de zomer en tussen 12 en 15 uur ‘s middags. In Australië stijgt de zonkracht vaak tot 14 of 15.

Waarom is het zo belangrijk om kinderen te beschermen tegen uv-straling?

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. De celdeling bij kinderen gaat daarom sneller. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om de (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Zonnebank

Uv-straling van een zonnebank is doorgaans vergelijkbaar met die van een mediterrane zon. Dat betekent dus dat je ook onder de zonnebank moet oppassen voor huidverbranding. Onder een zonnebank wordt je huid in een korte tijd aan een hoge dosis uv-straling blootgesteld.
Op de lange termijn kunnen dezelfde problemen ontstaan als huidveroudering en huidkanker. Bovendien geldt dat uv-straling van de natuurlijke zon en van zonneapparatuur bij elkaar opgeteld moeten worden. Meer uv-straling  betekent meer risico op huidkanker.
 

Advies

• Net als de gewone zon vergroot het gebruik van zonneapparatuur de kans op huidkanker. Oppassen dus!
• Mensen met huidtype 1 raden we af om gebruik te maken van zonne-apparatuur.
• Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen geen gebruik maken van zonneapparatuur, tenzij een bevoegde arts anders voorschrijft.

Select the Component and add.
Close

Meer informatie

Wil je informatie over huidkanker en de behandeling ervan?

Klik dan hier