Podcast: Kankerjong

Logo podcast Kankerjong

Je bent nooit te jong voor kanker.

Je bent jong. De wereld ligt aan je voeten. Je bent druk bezig met je studie, werk, je vrienden. En dan krijg je kanker.
Dit overkomt jaarlijks zo’n 3.800 jongeren. Hoe is het om ineens aan de noodrem te moeten trekken, terwijl iedereen om je heen in sneltreinvaart doorgaat? Wat als je niet meer mee kan doen met je vrienden? Je niet meer hoeft te knokken voor je studie, maar voor je leven. En hoe zorg je er te midden van alle shit voor dat er ook nog iets te lachen valt?

In de podcastserie Kankerjong schuift podcastmaker Elke van Boxmeer aan bij 2 jongeren met kanker die met elkaar in gesprek gaan.
Zij praten over thema’s als daten met kanker, onvruchtbaarheid, de angst om dood te gaan, studies en carrières die afgebroken moeten worden, tumorhumor, eenzaamheid, positiviteit en vriendschappen.

Dennis & Daan

Wat betekent het om als jonge man kanker te krijgen? Is het lastig om je kwetsbare kant te laten zien? Hoe ga je om met vrienden? Hoe dichtbij voelt de dood? En hoe zorg je voor luchtigheid in deze situatie?

Luister naar Dennis en Daan (Spotify)

Agnes & Irene

Wat vinden zij bij elkaar dat ze niet bij anderen vinden? Wat is tumorhumor? Hoe vaak je je ‘tieten’ moet laten zien bijvoorbeeld, maar ook grappen over je begrafenis. Wat heeft de ziekte je in positieve zin opgeleverd?

Luister naar hun gesprek (Spotify)

Daphne & Lisa

Wat als je noodgedwongen moet stoppen met je baan of met topsport? Wat blijft er over van je identiteit op die leeftijd? En hoe praat je binnen je relatie over mega serieuze thema’s (zoals een kinderwens) terwijl je daar eigenlijk nog niet aan toe bent?

Luister naar Daphne en Lisa (Spotify)

Sophia & Kevin

Hoe deal je met het sociale isolement waar veel jonge kankerpatiënten inzitten na de ziekte? En hoe ga je om met de psychische optater die je krijgt nadat je te snel weer je (hectische) leven probeert op te pakken? Wat als je niet meer mee kan doen aan de succesladder waar jongeren zich zo aan meten?

Luister naar hun gesprek (Spotify)

Ayla & Awa

Daten met kanker. Vertel je dit meteen bij de 1e date? Wat als je je niet sexy voelt door de ziekte? Hoe deel je dat je (mogelijk) nooit kinderen kan krijgen? En hoe ga hier je zelf mee om?

Luister de podcast (Spotify)

 

Elke van Boxmeer is presentator, journalist en podcastmaker. Ze werkte onder andere als journalist/verslaggever voor BNR Nieuwsradio, NOS en het Financieele Dagblad. Ook presenteerde ze diverse evenementen, online talkshows en podcasts.