'Mama staat altijd voor me klaar'

Lisanne en haar moeder Ilona

Lisanne kreeg botkanker

Lisanne kreeg in 2014 botkanker. Het Ewingsarcoom om precies te zijn. Haar leven stortte in 1 klap in elkaar. Van een leven op school kwam ze in een leven in het ziekenhuis terecht. Haar moeder was er altijd voor haar. 'Ook de dingen die ik zelf niet meer weet, weet mama gelukkig nog.'

Onzekerheid

Lisanne: "Ik zat in het laatste jaar van de Theaterhavo toen botkanker werd geconstateerd. Als je hoort dat je ziek bent, dan gaat er van alles door je hoofd. Ga ik nu dood? Tijd om erover na te denken heb je niet. Want voordat je het beseft, begin je al aan je eerste chemokuur. Ik kreeg de zwaarste chemotherapie die er bestaat. Daardoor was ik in die tijd ook mezelf niet meer. Ik kon uren naar mijn handen staren zonder dat ik besefte wat ik aan het doen was. Maar mama weet gelukkig alles nog."

Mijn moeder is er altijd

Eind december was ze 2 jaar kankervrij toen de artsen weer een verdacht plekje ontdekten. "In februari ben ik geopereerd en is er een stukje bot weggehaald. In principe heb ik nu geen kanker in mijn lichaam. Daar wil ik heel graag op vertrouwen, hoewel de mogelijkheid bestaat dat tumorcellen door het bot heen zijn geschoten. Moeten we nu preventief iets doen of niet? Dit soort vragen schiet door mijn hoofd. Gelukkig is mijn moeder er altijd voor me. Elk onderzoek, elke behandeling. Ook als ik optreed en mijn verhaal vertel met mijn liedjes. Natuurlijk vindt zij het moeilijk om me ziek te zien. Maar ze staat altijd voor me klaar."

Zelfs naar het toilet lopen was zwaar. Als je je kind zo ziet is dat heel heftig.

Heftig om je kind zo te zien

Ilona: "Als moeder cijfer je jezelf weg. Het gaat om het gezin. Ik denk dan: 'mijn tijd komt nog wel'. Als Lisanne zich niet goed voelt, wil ik bij haar zijn. Af en toe praten we samen over die tijd. Ik vond die periode ook zwaar. Ze kon écht niets. Ze kreeg 4 verschillende soorten chemo. Een ervan was rood. Zodra ze dit kreeg toegediend, was de kracht en energie gelijk helemaal uit haar weg. Ze kon dan helemaal niets meer. Zelfs naar het toilet lopen was al zwaar. Als je je kind zo ziet is dat heel erg heftig.

Muziek geeft energie

Laatst hebben Lisanne en ik het gehad over haar toekomst. Zou ze bijvoorbeeld weer naar school willen? Ik heb toen gezegd: 'Je weet niet voor hoelang de kanker wegblijft. Straks zit je weer in zo’n proces. Kies daarom nu voor de muziek'. Als Lisanne na een chemobehandeling een optreden heeft, dan zingt ze zich écht door haar vermoeidheid heen. Na het optreden voelt ze zich zo energierijk. Optreden geeft haar echt nieuwe kracht." Lisanne: "Mensen komen na een optreden altijd naar me toe en zeggen: het was zo mooi, ik heb zo genoten. Dat vind ik heerlijk om te horen. Voor mijn album ‘Mijn Strijd’ heb ik ook het nummer  ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij opgenomen. Dit gaat over mijn moeder en is voor haar.

Wachten op een doorbraak

Op dit moment is er geen behandeling voor mij waarvan ik 100% zeker weet dat het helpt. Dit doet me zo erg beseffen dat ik hoop op een doorbraak met een onderzoek. Als je aan deze kant van de lijn staat is elke bijdrage een stap dichterbij."