Emoties en angst na kanker

KWF.nl > Kanker > Gevolgen van kanker > Emoties en angst na kanker
Henriëtte, kankerpatiënt

​Bang, onzeker of somber? Je bent niet de enige

Kanker kan je bestaan aan het wankelen brengen. Je toekomst is onzeker geworden. Tijdens de behandeling stond alles in het teken van overleven. Na de behandelingen kan je je afvragen: wat heb ik allemaal meegemaakt? Opeens kunnen er allerlei gevoelens en emoties loskomen. Bijvoorbeeld:
 • angst
 • boosheid
 • frustratie
 • machteloosheid
 • paniek of paniekaanvallen
 • somberheid
 • verdriet 
 • wanhoop

Toen begonnen de nachtmerries en paniekaanvallen. De 1e keer overviel het me volkomen. Ik durfde niet meer te gaan slapen, was bang dat ik niet meer wakker zou worden. Dat heeft maanden geduurd.
Henriëtte

Hoe verwerk je kanker?

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. 

Een aantal mensen verwerkt het zonder professionele hulp. Soms met hulp van naasten. Maar er zijn ook mensen bij wie dat niet lukt. De klachten verminderen niet. Of soms krijgen mensen juist alleen maar meer emotionele klachten.    

In het Ingeborg Douwes Centrum vertelden ze me dat mijn angsten heel normaal waren. Door gesprekken begreep ik beter wat er in mijn hoofd omging. 
Henriëtte

Hulp bij angst, stress of somberheid

Het kan moeilijk zijn om hulp te zoeken. Verschillende gedachten kunnen je tegenhouden. Op zich is het normaal dat je er even doorheen zit. Psychische hulp is dan toch niet nodig? Of je relativeert je klachten: "Zo erg is het nou ook weer niet, het komt wel weer goed”.

Deze gedachten zijn heel begrijpelijk. Maar als het je leven gaat beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Sommige mensen blijven te lang rondlopen met klachten zoals piekeren, slaapproblemen en andere uitingen van stress. Misschien besef je zelf niet hoeveel invloed de klachten op je leven hebben. Omdat je er al zo lang mee rondloopt. Hulp van een professionele zorgverlener kan dan veel opleveren of zelfs nodig zijn.

Kanker verwerken: waar kun je terecht?

Heb je al langere tijd last van bovenstaande klachten en beheerst dit je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij:

 • je (huis)arts
 • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
 • ​een maatschappelijk werker
 • een psycholoog
 • een geestelijk verzorger

Hulp betekent niet per se maandenlang in therapie gaan. Soms kunnen 1 of een paar gesprekken al helpen.

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Op kanker.nl/verwijsgids vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt ook terecht bij organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten, zoals inloophuizen en de NVPO. Voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.

Henriëtte kreeg paniekaanvallen

Henriëtte kreeg in 2015 de diagnose nierkanker. Tijdens haar herstel kreeg ze last van paniek- en angstaanvallen. Lees haar verhaal

 

Select the Component and add.
Close

Hulp bij verwerken

​Zoek je hulp bij het verwerken van emoties als angst, stress en somberheid? In de Verwijsgids vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt.
Zoek hulp

Hoe gaat Henriëtte om met angst?

Henriëtte kreeg in 2015 de diagnose nierkanker. Tijdens haar herstel kreeg ze last van paniek- en angstaanvallen. Ze heeft geleerd om daarmee om te gaan.
Lees het verhaal van Henriëtte