Baarmoederhalskanker

Minder baarmoederhalskanker door sterkere afweer

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. 

Artsen onderzoeken hoe ze baarmoederhalskanker beter kunnen behandelen. Bijvoorbeeld door het afweersysteem sterker te maken.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, meedoen aan een Samenloop voor Hoop of met een actie geld inzamelen?

Baarmoederhalskanker in cijfers
Bekijk meer cijfers

HPV-vaccinatie

Meisje wordt gevaccineerd in bovenarm

​Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie. 

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Moeder met dochters lopen gearmd op straat

Vanaf je 30e tot en met je 60e krijg je eens in de 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Revelina had baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskankerpatiënte Revelina

Een paar jaar na haar behandeling ligt haar focus op wat echt belangrijk is: 'Tijd voor mezelf is dagelijkse kost geworden.'

Wat is kanker

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

Kanker en roken

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken.

Annemee is vaak doodmoe

Mevrouw aait paard

Annemee is behandeld voor baarmoederhalskanker. Ze is vaak doodmoe en moet haar energie goed verdelen: "Ik heb geleerd om niet meer veel op 1 dag te plannen." 

Leven met kanker

Vrouw loopt door het bos

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Maar veel mensen hebben na de behandeling klachten. 

Kanker in je omgeving

Moeder spreekt patiënte aan op schoolplein

Omgaan met kanker kan ook zwaar zijn voor de omgeving. Hoe steun je iemand met kanker, thuis en op het werk?

kanker.nl

beeld en logo kanker.nl

Op kanker.nl vind je informatie over baarmoederhalskanker, de symptomen, risico’s, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22.

Stichting Olijf

Logo Stichting Olijf - netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging.
 
 

Onderzoeken baarmoederhalskanker

Hoe wordt een cel kwaadaardig?

Hoe veroorzaakt het humaan papillomavirus (HPV) baarmoederhalskanker? Op welk moment wordt een normale cel een kankercel? Als we dit weten kunnen we baarmoederhalskanker zo vroeg mogelijk opsporen.

Warmtebehandeling met het beste effect

Een behandeling met warmte (hyperthermie) kan goed werken bij baarmoederhalskanker. Alleen heeft die het beste effect als de temperatuur in de tumor overal hetzelfde is. Dan kunnen meer vrouwen de ziekte overleven.

Meer onderzoeken

Wil je weten wat voor onderzoeken naar baarmoederhalskanker en andere kankersoorten KWF financiert met steun van onze donateurs?