Baarmoederhalskanker

Minder baarmoederhalskanker door sterkere afweer

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 950 vrouwen baarmoederhalskanker. Het wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. 

Artsen onderzoeken hoe ze baarmoederhalskanker beter kunnen behandelen. Bijvoorbeeld door het afweersysteem sterker te maken.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Baarmoederhalskanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers
Meisje krijgt prik

HPV-vaccinatie

​Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie. 

Moeder en dochters shoppen

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e tot en met je 60e krijg je eens in de 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Sigaret

Kanker en roken

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken.

Revelina had borstkanker

Revelina had baarmoederhalskanker

Een paar jaar na haar behandeling ligt haar focus op het hier en nu en wie belangrijk is: 'Ik besef mij hoe fragiel het leven is.'

Felice met broer en zus

Net moeder en dan baarmoederhalskanker

Haar zoontje was net geboren toen Felice een intensieve behandeling kreeg. 'Dankzij de steun hulp, liefde en zorg van mijn broer en zus kan ik blijven genieten.'

Carola met haar zoons

Baarmoederhalskanker ontdekt door screening

Tijdens een screening 11 jaar geleden werd bij Carola baarmoederhalskanker ontdekt. 'Elk verdriet van een kind om een moeder te verliezen is verschrikkelijk. Ik heb het geluk gehad dat het niet zo is gelopen.'

Werken op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Twee vrouwen zitten op een bankje

Zeldzame kanker

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Man en kind geven samen planten water

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Brochures

Download of bestel gratis de brochures van kanker.nl:

Bestraling >
Chemotherapie >
Kanker en je relatie >
Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? >
 

 

Stichting Olijf

Stichting Olijf

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging.
 
 

Man achter laptop

kanker.nl

Hier vind je meer informatie over baarmoederhalskanker, de symptomen, risico’s, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22.

Onderzoeken baarmoederhalskanker

Hoe wordt een cel kwaadaardig?

Hoe veroorzaakt het humaan papillomavirus (HPV) baarmoederhalskanker? Op welk moment wordt een normale cel een kankercel? Als we dit weten kunnen we baarmoederhalskanker zo vroeg mogelijk opsporen.

Warmtebehandeling met het beste effect

Een behandeling met warmte (hyperthermie) kan goed werken bij baarmoederhalskanker. Alleen heeft die het beste effect als de temperatuur in de tumor overal hetzelfde is. Dan kunnen meer vrouwen de ziekte overleven.

Meer onderzoeken

Wil je weten welke onderzoeken naar baarmoederhalskanker we nog meer financieren met steun van donateurs?