Zo bescherm je je kind tegen de zon

Vader smeert zonnebrand bij zoon

Tips om veilig de zon in te gaan

Het is belangrijk dat je je kind goed beschermt tegen zon en uv-straling. Daarmee maak je de kans kleiner dat het later huidkanker krijgt. Hoe kun je je kind het beste beschermen tegen de zon? Door te voorkomen dat je kind verbrandt. En dat betekent weren, kleren en smeren!

Weren: hou je kind tussen 12 en 3 uit de zon

De zonkracht is tussen 12 en 3 uur het hoogst. De huid verbrandt dan sneller. Hou daarom in die tijd je kind uit de zon. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en het zorgt voor verkoeling. Maar let op, ook in de schaduw kan je verbranden. Dus smeer je kind ook dan goed in.

Houd baby’s en dreumesen (tot 2 jaar) helemaal uit de zon. Hun huid kan er echt nog niet tegen.

Tips

  • ga tussen 12 en 3 naar binnen. Of zoek een schaduwplek op
  • ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met een zonnebrandcrème
  • ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt
  • kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld: ga uit de zon en smeer je goed in

Kleren: bescherm je kind met (uv-werende) kleding

Gewone, bedekkende en luchtige kleding geeft meestal al een goede bescherming. Denk aan kleding met lange mouwen en pijpen. 
Een hoedje of een petje zorgen voor goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren.
Een goede zonnebril beschermt de kwetsbare ogen.

Let wel op: hoe lichter de kleding en hoe dunner de stof, hoe meer uv-straling het doorlaat. Een wit T-shirt bijvoorbeeld beschermt met een SPF (beschermingsfactor) 15. Wordt gewone kleding nat? Dan beschermt het minder goed.

Gaat je kind lang naar buiten? Of is hun huid erg gevoelig? Dan is er speciale uv-werende kleding. Dit is kleding die bijna geen uv-straling doorlaat. Zo kan je kind niet verbranden als het in de zon is.

  • het beschermt met minimaal factor 50, ook als de kleding nat wordt
  • het beschermt ook tegen UVA-stralen
  • het droogt snel en is ademend
  • je kunt het makkelijk uitspoelen
  • het is fijn voor kinderen die niet zo van smeren met zonnebrandcrème houden

Kinderogen zijn kwetsbaar. UV-straling kan schade aan de ogen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je kind een goede kinderzonnebril met 100% uv-bescherming draagt. Dit staat aangegeven als UV400 of 100%UV. 
Kies een zonnebril met volledig gesloten zijkanten zodat de uv-straling niet van opzij in de ogen komt.

De CE-codering 0 t/m 4 staat vaak op stickers op de bril. Dit is géén maat voor uv-bescherming. Het zegt iets over hoeveel licht de brilglazen doorlaten. Hoe hoger het getal, hoe donkerder en hoe kleiner de kans op verblinding. CE3 is meestal genoeg.  

Weet dat goedkope (speelgoed)zonnebrilletjes vaak geen (goede) uv-bescherming bieden. Ook al zijn de glazen donker. Ze vergroten zelfs het risico omdat de pupillen groter worden door de donkere glazen. Daardoor komt meer uv-straling in de ogen.

Meer informatie vind je bij het Oogfonds

Smeren: gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor

Gaat je kind de zon in? Dan is het belangrijk dat je je kind goed insmeert met zonnebrandcrème. Daarbij is het belangrijk dat je kiest

  • voor een hoge beschermingsfactor: minstens SPF 50
  • voor een zonnebrandcrème die naast bescherming tegen UVB-straling ook een UVA-filter heeft

Tips

Vaak wordt er wel gesmeerd op het strand, maar niet op andere momenten. Bij het fietsen, wandelen, boodschappen doen, buiten spelen of onderweg naar school vangen kinderen ongemerkt een hoop zonnestralen. Ook op een bewolkte dag kan de zonkracht hoog zijn. En is bescherming tegen verbranden belangrijk.

Smeer je kind elke 2 uur opnieuw in voor een goede bescherming. Smeer ook altijd opnieuw wanneer je kind uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet. Oók als je een waterproof of waterresistent zonnebrandcrème gebruikt. Dit geeft alleen aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar het betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je opnieuw smeren.

Houd er rekening mee dat de bescherming minder wordt als je dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik de hoeveelheid van 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

  • 1 voor gezicht en hals
  • 2 voor armen en schouders
  • 2 voor borst, buik en rug
  • 2 voor benen en voeten

Vergeet niet de oren, lippen en de bovenkant van de voeten.

Het merk zonnebrandcrème maakt niet zoveel uit. 
Er zijn crèmes die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Vaak hebben ze minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.
Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kind erop reageert.

  • gebruik voor kinderen minstens factor 50
  • let erop dat de crème naast bescherming tegen UVB-straling ook een UVA-filter heeft

  • smeer je kind ’s ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine. En kan de crème goed intrekken
  • geef je kind zonnebrandcrème mee naar school. Om zich in te smeren bij buitenspelen of voor de terugweg naar huis
  • is insmeren een strijd? Probeer er dan een spelletje van te maken: zet stipjes op armen, benen of gezicht en laat je kind de stipjes met elkaar verbinden. Of smeer elkaar in
  • weinig tijd of heeft je kind geen zin in een spelletje? Probeer je kind dan af te leiden. Bijvoorbeeld door ze met de dop van de zonnebrandcrème te laten spelen
  • wil insmeren echt niet lukken? Dan kan uv-werende kleding een oplossing zijn

Waarom is beschermen tegen de zon belangrijk?

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. En moet je daarom extra goed beschermen.
Onze huid vernieuwt zich steeds in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet ook nog groeien. Daardoor delen hun cellen snel. Een kinderhuid heeft dan niet genoeg tijd om te herstellen na verbranding.

Bij verbranding ontstaan in de huidcellen een soort littekens die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer schade, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Het is dus belangrijk dat je kind altijd beschermd is tegen de zon. En vooral niet verbrandt.

Lees meer over zon en huidkanker