Zo bescherm je je kind tegen de zon

Vader smeert zonnebrand bij zoon

Tips om veilig de zon in te gaan

Het is belangrijk dat je je kind goed beschermt tegen zon en uv-straling. Daarmee maak je de kans kleiner dat het later huidkanker krijgt. Hoe kun je je kind het beste beschermen tegen de zon? Je leest het hier.

1. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor

Gaat je kind de zon in? Dan is het belangrijk dat je je kind goed insmeert met zonnebrandcrème. Het merk maakt daar niet zoveel bij uit. Wel is het belangrijk dat je kiest voor een hoge beschermingsfactor: minstens 30 of 50.

Lees hoe je je kind goed insmeert

2. Bescherm je kind met uv-werende kleding

Uv-werende kleding is kleding die geen uv-straling doorlaat. Zo kan je kind niet verbranden als het in de zon is. Het beschermt net zo goed als een zonnebrandcrème met minimaal factor 50. En het is fijn voor kinderen die niet zo van smeren met zonnebrandcrème houden.

Lees meer over uv-kleding

3. Hou je kind tussen 12 en 3 uit de zon

De zon is tussen 12 en 15 uur het sterkt. De huid verbrandt dan sneller. Het daarom goed je kind in die tijd uit de zon te houden. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en zorgt voor verkoeling.

Tips:

  • Ga tussen 12 en 3 naar binnen. Of zoek een schaduwplek op
  • Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met zonnebrandcrèmes
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de zon
  • Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt
  • Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld. Ga uit de zon en smeer je goed in

Waarom is beschermen tegen de zon belangrijk?

Een kinderhuid is nog gevoeliger voor zon dan als je volwassen bent. En moet daarom extra beschermd worden tegen de zon. Doordat kinderen nog groeien, delen hun cellen snel. Een kinderhuid heeft niet genoeg tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen littekens. Deze draag je je hele leven mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. 

Het is dus belangrijk dat je kind altijd beschermd is tegen de zon. En niet verbrandt.

Lees meer over zon en huidkanker