Alles over zonnebrandcrème

Zonnebrandcreme

Zonnebrandmiddelen zijn er in veel soorten en maten. Waar let je op als je een zonnebrandcrème koopt? En hoe weet je dat die goed is? Hoelang kun je het eigenlijk bewaren? Hier vind je alle informatie over zonnebrandcrème.

Hoe kies je een goede zonnebrandcrème?

Elke huid is anders. Hoe snel je verkleurt door de zon, is erfelijk bepaald. Dat verandert niet. Ook niet als je meer of minder in de zon bent. Iedereen moet rekening houden met zijn of haar eigen huidtype als het gaat om zonbescherming.

Beschermingsfactor (SPF)

Let bij het kopen van zonnebrandcrème op de juiste beschermingsfactor voor jouw huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met SPF (Sun Protection Factor) op de verpakking. Gebruik het liefst minimaal factor 30. Heb je een donker huidtype? Dan kan dit advies anders zijn.

Zonnebrandcrème voor kinderen

Ook het advies voor kinderen is anders: gebruik minimaal een beschermingsfactor 50. En houdt baby’s en dreumesen (tot 2 jaar) helemaal uit de zon.

Lees meer over zonbescherming voor kinderen

Welke factor nodig is hangt af van huidtype en zonkracht

De hoogte van de SPF die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht.

Huidtype

Je huidtype wordt bepaald door hoeveel pigment er in je huid zit. Er zijn verschillende soorten huidtypes. 
Hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. Bescherm jezelf met minimaal SPF 30. Voor mensen met een heel lichte huid (vaak met sproeten) en rood of lichtblond haar is beschermingsfactor 50 het advies.

Zit je tussen 2 huidtypes in? Bedenk dan of je eerder makkelijk verbrandde op je schouders, borst en rug. Dat zegt veel over je huidtype.

Meer informatie over huidtype en hoe je reageert op de zon (Engels)

UV-straling en zonkracht

Zonlicht bestaat voor een deel uit uv-straling. Door deze straling kan je huid verbranden. De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling de aarde bereikt. En hoe snel je in de zon verbrandt. Je moet je zeker beschermen tegen de zon vanaf zonkracht 3. Vanaf zonkracht 5 is het risico op schade van de huid hoog. Dan kan je beter zoveel mogelijk uit de zon blijven.

Lees meer over uv-straling en zonkracht
Bekijk de dagelijkse meting van de zonkracht

Werking zonnebrandcrème

Twijfel jij over de werking van je zonnebrandcrème? Of wil je weten welke crème de beste bescherming geeft en fijn smeert? Ieder jaar test de Consumentenbond zonnebrandcrème met SPF 30 en SPF 50(+).

Bekijk de testresultaten

Feiten en fabels

Ben je de hele dag beschermd als je je 1 keer insmeert? Is zonnebrandcrème veilig? Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij

Tips om op te letten

Gebruik je weinig zonnebrandcrème? Dan ben je minder goed beschermd.
Een goeie tip is om 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt te gebruiken:

  • 1 voor gezicht en hals
  • 2 voor armen en schouders
  • 2 voor borst, buik en rug
  • 2 voor benen en voeten

Vergeet niet je oren, lippen en de bovenkant van je voeten.

Denk er ook aan om jezelf (en je kind) elke 2 uur opnieuw in te smeren. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een waterproof of waterresistent zonnebrandcrème gebruikt

Je hebt zonbescherming in allerlei vormen: sprays, lotions en crèmes. Ze beschermen allemaal even goed.

  • met een spray gebruik je vaak te weinig omdat het meeste niet op de huid terechtkomt
  • lotions en crèmes zijn beter te doseren en hebben de voorkeur boven een spray
  • in lotions (en gels) zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn
  • crèmes bevatten meer vetten waardoor je huid minder snel uitdroogt
  • een voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters

Kies de soort bescherming die je zelf het prettigst vindt.

De SPF geeft aan hoe goed UVB-straling wordt tegengehouden. Een goed product houdt ook UVA-straling tegen. Dit herken je aan een klein logootje: de letters UVA met een cirkel eromheen.

Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat voor het aantal maanden.

Zonnebrandcrème is beperkt houdbaar, omdat na opening de beschermingsfactor minder wordt. De crème beschermt je dan minder goed. Bewaar zonnebrandcrème daarom niet te lang.

Bewaar je zonnebrandcrème op de juiste manier zodat hij goed blijft werken. Bewaar je het op een te warme plek? Dan kan de factor (SPF) lager worden. Hij beschermt je dan minder goed.

Bewaar je fles daarom buiten gesloten en in de schaduw. En thuis op kamertemperatuur.