Welke factor zonnebrandcrème kies je?

Groep jonge mensen met verschillende huidtypes

Elke huid is anders

Hoe snel iemand verkleurt door de zon, is erfelijk bepaald. Dat verandert niet. Ook niet als je meer of minder in de zon bent. Iedereen moet rekening houden met zijn of haar eigen huidtype als het gaat om zonnen en zonbescherming.

Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling

De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30.

Welke factor je nodig hebt hangt ook af van de hoeveelheid uv-straling.  Hoe hoger de uv-straling, des te hoger de SPF die je nodig hebt om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Hier vind je de dagelijkse UV stralingsindex. Afhankelijk daarvan kun je de juiste factor kiezen.

Bepaal je huidtype

Wat voor huidtype je hebt wordt bepaald door hoeveel pigment er in je huid zit. Er zijn verschillende soorten huidtypes. Bepaal welk huidtype jij hebt  

Zit je tussen 2 huidtypes in? Bedenk dat of je eerder makkelijk verbrandde op je schouders, borst en rug. Dat zegt veel over je huidtype.

Kinderhuid is extra kwetsbaar

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. De huid van volwassenen vernieuwt zich steeds in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om huidcellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen.

In die cellen ontstaan dan een soort ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Zonbescherming bij kinderen is daarom heel belangrijk. Tips hoe je je kind het beste beschermt tegen de zon.