Informatiepunt voor gemeenten

beoordeling onderzoeken

Iedereen krijgt ooit te maken met kanker. Nu al leven 900.000 Nederlanders met en na kanker. In 2030 zijn dat er meer dan 1 miljoen. En of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft, de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Daarom is het noodzakelijk dat de Nederlandse samenleving kanker aanpakt op elk niveau. Ook lokaal.

Impact maken met lokaal beleid

In het lokale beleid is het belangrijk dat er aandacht is voor kanker. Dit heeft direct impact op het welzijn van de inwoners op het gebied van gezonde leefstijl, kankerpreventie en kwaliteit van leven. Het zijn juist de lokale initiatieven die volop bijdragen aan de gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen inwoners van een gemeente. Dat is van onschatbare waarde. 

Wil jij als gemeenteraadslid impact maken? Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Dien beleidsvoorstellen in,
  • Geef aandacht aan de financiering binnen een gemeente of
  • Creëer bewustwording

Bekijk de voorbeelden die bijdragen aan het voorkomen van kanker, en ervoor zorgen dat (ex-)kankerpatiënten toegang krijgen tot passende zorg. Dit kan je helpen om lokaal beleid te vormen.  

Kankerincidentie in jouw gemeente 

Wil je weten hoe vaak kanker in jouw gemeente voorkomt? In de Nederlandse Kankeratlas is te zien op welke plekken in Nederland verschillende soorten kanker meer of minder dan gemiddeld voorkomen.

Contact 

Zoek je iemand om mee te denken over hoe gemeenten kunnen werken aan het voorkomen van kanker en verbeteren van de kwaliteit van leven? Of wil je een gesprekspartner om de impact van kanker op de samenleving te verkleinen? Neem hiervoor contact op met: 

Anouk Boerman en Sjors Heestermans
[email protected]

Bekijk voorbeelden van lokaal beleid

Roken

Alcohol

Bevolkingsonderzoek

Palliatieve zorg