Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: waarom is meedoen belangrijk?

Bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor vroeg met een behandeling kan worden gestart. Het RIVM organiseert in Nederland bevolkingsonderzoeken voor drie vormen van kanker: borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. 

Deelname aan het bevolkingsonderzoek redt levens, is gratis en vrijwillig. KWF adviseert dan ook om mee te doen.

KWF in actie voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen eens in de 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Daarmee kan worden bepaald of er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Natuurlijk bepaal je zelf of je mee wil doen, of niet. Maar toch is er iets bijzonders aan de hand. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat veel vrouwen het bevolkingsonderzoek belangrijk vinden. En ook mee willen doen. Maar de uiteindelijke opkomst is laag: in 2021 maakte slechts 55% van de vrouwen gebruik van deze kans. Bij vrouwen onder de 40 ligt dit aantal zelfs onder de 50%.

Friendly reminder

Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn om af te zien van deelname. Angst voor het onderzoek zelf, voor de uitslag, of praktisch: de uitnodiging belandt onderop een stapel en het maken van de afspraak wordt vergeten. Dat is zonde, want meedoen verkleint de kans om baarmoederhalskanker te krijgen of aan de ziekte te overlijden. Daarom ondersteunt KWF het bevolkingsonderzoek met een campagne waarin we ons voornamelijk richten op jonge vrouwen.

Met een 'friendly reminder' willen we aandacht vragen voor de ziekte én de mogelijkheid om die te voorkomen. Dat doen we door verhalen van ervaringsdeskundigen te delen, vragen over het onderzoek laagdrempelig door te nemen met een gynaecoloog van het Antoni van Leeuwenhoek, en op verschillende plekken de roze post-it terug te laten komen die je doet herinneren aan het belang van deze afspraak.

Het verhaal van Marloes

Marloes was 36 toen ze er via het bevolkingsonderzoek achter kwam dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Later bleek ook nog dat ze zwanger was. "De rollercoaster liep met een sisser af. Achteraf ben ik ontzettend blij dat ik me heb laten testen. Ik wil echt iedereen adviseren: maak gebruik van het bevolkingsonderzoek, het kan je een hoop ellende besparen."

Lees hier het interview met Marloes in Ouders van Nu