'Fijn om met iets goeds bezig te zijn'

Collectant met collectebord

Nicole Daudey-van der Aa (41) begon ongeveer 10 jaar geleden met collecteren voor KWF. En hoewel ze inmiddels alweer even actief is als wijkhoofd in het Gelderse Oosterhout, gaat ze ook zelf ieder jaar nog met plezier langs de deuren.

Waarom ben je gaan collecteren?

“Zo’n tien jaar geleden is mijn jongste zusje overleden aan een hersentumor. Ze werd helaas te laat doorgestuurd. We zullen het natuurlijk nooit weten, maar als ze er eerder bij waren geweest, had ze misschien nog behandeld kunnen worden. Toen dacht ik: wat zou het fijn zijn als er meer onderzoek gedaan kan worden, zodat er meer kennis over deze ziekte komt. Nu ben ik geen wetenschapper of dokter. Maar het beetje invloed dat ik wél kan uitoefenen, is elk jaar collecteren.”  

Krijg je leuke reacties aan de deur?

“Ja, heel veel. Ik heb zelf altijd al het gevoel dat ik met iets goeds bezig ben. Maar mensen bedanken me ook vaak. Dan zeggen ze: “Wat fijn dat je dit doet.” Of “Bedankt dat je geld ophaalt voor zo’n goed doel.” En ik vind het altijd heel bijzonder als mensen aan de deur hun eigen verhaal vertellen. Over wat ze zelf hebben meegemaakt, of in hun omgeving. Je leert door het collecteren ook echt je buurt kennen.”

Ik krijg veel dankbare reacties terug van mensen aan de deur. Dan zeggen ze: “Wat fijn dat je dit doet.”

Hoe werkt het collecteren met de QR-code?

“Ik krijg vooral positieve reacties. Mensen hoeven niet op zoek naar kleingeld. En we zijn ook steeds meer gewend om met de smartphone te betalen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het spannend vinden, dan is een korte uitleg meestal voldoende. Het is ook supermakkelijk. En het werkt als een tierelier. Vorig jaar konden we door een tekort aan collectanten, minder straten lopen dan het jaar ervoor. Maar doordat mensen meer gaven, was de opbrengst wel hoger. En zelf vind ik het fijn dat ik niet met een bus vol geld over straat hoef. Zeker in de buitengebieden is dit echt veel prettiger.”

Collecteren met de QR-code werkt supermakkelijk. Als een tierelier!

Hoeveel tijd kost collecteren? Is het echt maar een paar uurtjes? 

“1 of 2 avondjes, en dan 1 of 2 uurtjes is genoeg. Ik geef mijn collectanten daarin graag zelf de regie. Hebben ze een avond tijd, krijgen ze één straat. Hebben ze meer tijd, krijgen ze meer straten. Ik heb ook een collectant die door ziekte niet veel kan lopen, maar het wel graag wil. Die heeft 20 adresjes, direct bij haar om de hoek. Het maakt niet uit hoeveel tijd je kunt investeren, je maakt altijd een verschil.” 

Welke reactie is je bijgebleven?

“Twee jaar geleden ging mijn dochter een avond mee. Ze was toen tien jaar. We belden aan bij een oudere man en hij vroeg haar waarom ze met haar moeder meeliep. Mijn dochter zei: “Mijn tante is doodgegaan aan kanker en het is belangrijk dat er geld is voor onderzoek. Want het is een nare ziekte en ik wil niet dat andere mensen daar last van hebben.” De man raakte ontroerd en vertelde haar over zijn eigen dochter die was overleden aan kanker. Het werd helemaal geen zwaar gesprek, maar juist heel mooi. Toen we wegliepen zei mijn dochter: “Daar doen we het dus voor, hè mam.” 

Dat is zo mooi. Je maakt aan de deur écht contact. We zijn tegenwoordig zo gehaast, maar als je als collectant even de tijd neemt, kan dat heel wat opleveren.”