Collecteren met collectebord

Collecteren met collectebord

Ga je langs de deuren met het nieuwe collectebord? Dan kunnen mensen alléén doneren door de QR-code te scannen met hun telefoon. Wel zo veilig, én je weet meteen hoeveel je hebt opgehaald.

Zo werkt collecteren met het collectebord

  • Vlak voor de collecte krijg je een brief thuisgestuurd met een persoonlijke QR-sticker en een link naar jouw persoonlijke pagina.
  • Je plakt de sticker gemakkelijk op het collectebord.
  • Aan de deur laat je deze QR-code scannen. Dat werkt zo.
  • Je ziet de donatie terug op jouw persoonlijke pagina.

Als je collecteert met het collectebord, kun je geen munt- of briefgeld in ontvangst nemen. 
 

Veelgestelde vragen

Waarom collecteren met het collectebord?

Het collectebord is nieuw dit jaar, en is bedoeld voor collectanten die liever geen contant geld in ontvangst nemen. Bijvoorbeeld omdat de nieuwe manier van afstorten voor jouw collecteteam lastiger te organiseren is. Of omdat je vanwege corona liever niet met munt- en briefgeld werkt. Ga je met het collectebord langs de deuren, dan kunnen mensen alléén doneren door de QR-code te scannen. Wel zo veilig, én je weet meteen hoeveel je hebt opgehaald.

Wat zijn de voordelen van collecteren met het collectebord?

  • Het is veilig: niemand loopt meer met contant geld over straat.
  • Iedereen kan het: de QR-code is met iedere telefoon en iedere bank te scannen. Op de achterkant van het collectebord staat een uitleg. Die kun je makkelijk tonen aan de gever.
  • Geen kleingeld? Geen probleem! Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Met de QR-code kunnen ze toch doneren.
  • De opbrengst is hoger: de gemiddelde gift bij een QR-donatie is € 5, terwijl mensen contant gemiddeld € 1,50 geven.
  • Je ziet wat je ophaalt: je weet meteen wat jij als collectant én jullie als collecteteam hebben opgehaald.
  • Het is coronaproof: het is contactloos, dus minimale kans op virusoverdracht.

Hoe werkt het doneren via QR?

Dat leggen we hier uit.

Wat doe ik als mensen contant willen geven?

Dat kun je helaas niet accepteren. Leg ze uit hoe doneren via de QR-code werkt. Willen ze dat niet? Geef ze dan een niet-thuiskaartje mee. Daar staat het rekeningnummer van KWF op, zodat ze een gift kunnen overmaken.

Wat zeg ik als mensen vragen waarom ze niet contant kunnen geven?

Met ingang van dit jaar stopt Rabobank landelijk met de mogelijkheid om contant geld te storten. Daarom kiezen we ervoor alleen digitale donaties in ontvangst te nemen. Het is bovendien veiliger voor ons als collectanten: we hoeven nu niet met grote bedragen over straat.

Hoe kom ik aan een collectebord?

Ongeveer 1-2 weken voor de collecteweek krijg je het collectebord van je lokale coördinator. Die bezorgt ‘m bij je thuis, of je haalt ‘m op. Heb je niks gehoord? Neem dan contact op met KWF Servicepunt vrijwilligers via 020 570 0590. 

Waarom moet ik de persoonlijke QR-sticker op het bord plakken?

Op het collectebord staat een algemene QR-code. Laat je deze scannen, dan wordt de donatie opgeteld bij de totaalopbrengst van de landelijke KWF-collecteweek. Dit is voor jou niet inzichtelijk. 

Je kunt de QR-code personaliseren. Plak daarvoor de persoonlijke QR-sticker over de algemene QR-code heen. Laat je deze scannen, dan wordt de donatie opgeteld bij jouw persoonlijke opbrengst én die van jouw collecteteam. Dit kun je inzien op jouw persoonlijke pagina. De link naar jouw persoonlijke pagina krijg je vlak voor de collecte per brief, e-mail of sms toegestuurd.

Hoe kom ik aan een persoonlijke QR-sticker?

Die krijg je in de week voor de collecte per post thuisgestuurd. Niets ontvangen? Dan beschikten we helaas niet op tijd over jouw correcte adresgegevens. Vraag je coördinator of die een persoonlijke QR-sticker voor je uitprint op een etiket. Heeft hij/zij daar hulp bij nodig? Verwijs dan naar deze instructie, of adviseer het Servicepunt te bellen. 

Wat doe ik na afloop met het collectebord?

Na de collecteweek lever je het collectebord weer in bij je lokale coördinator. Hiervoor maak je samen een afspraak. Tip: verwijder eventueel je persoonlijke QR-sticker van het bord voordat je hem inlevert. Volgend jaar gebruiken we het bord opnieuw.

In welke plaatsen wordt er uitsluitend met het collectebord gecollecteerd?

Dat kun je zien op deze kaart.