'Online collecteren? Gewoon doen!'

Nathalie collecteert online

Collecteren gebeurt allang niet meer alleen langs de deuren. Het kan ook online! Nathalie Coesel vroeg via WhatsApp haar kennissen om een donatie. “Ik kreeg alleen maar leuke reacties! En binnen mum van tijd was er € 155 gegeven.”

Wat is jouw gouden tip?

“Eigenlijk is die heel simpel: gewoon doen! En als je twijfelt, draai het eens om: ‘Hoe zou ík het vinden als ik zo’n vraag krijg van een bekende?’

Mijn ervaring is dat mensen het alleen maar heel erg mooi vinden dat je je inzet voor zo’n goed doel. En dat graag ondersteunen met een donatie. De meestgehoorde reactie was: ‘Super dat je dit doet!’”

Wie heb jij allemaal een WhatsAppje gestuurd?

“Ik ben begonnen met het delen in mijn appgroepen. Van de familie, de tennisclub, vriendinnen. Maar wat ook verrassend positief uitpakte, was de appgroep van mijn werk. Je collega’s zie je immers ook elke dag, dus waarom zou je het niet vragen? Je doet het niet voor jezelf, maar voor een goed doel. En ‘nee’ zeggen mag altijd.

Daarna ben ik mijn contacten langsgegaan en heb ik het 1-op-1 naar mensen gestuurd. Ook naar mensen die iets verder weg stonden.”

Kreeg je leuke reacties?

“Eigenlijk alleen maar. Van vriendinnen, maar ook van collega’s, die niet wisten dat ik mij in mijn vrije tijd inzet voor KWF. Zij vonden het leuk om een andere kant van mij te ontdekken. Dat leverde mooie gesprekken op.”

Heb je er veel tijd ingestoken?

“Dat valt mee. Het is zo gedaan, een kleine handeling, en je hebt maximaal resultaat. Zelf haalde ik binnen mum van tijd € 155 op.

Het helpt wel als je even wat tijd besteedt aan het personaliseren van je pagina. Een foto uploaden, en een eigen motivatietekstje maken. Als iemand weet waarom jij je inzet, gunnen ze je meer.”