Technology for Oncology II

Microscoop

Ruim 5 miljoen voor innovatief kankeronderzoek

Nieuwe technologische oplossingen voor kankerpatiënten realiseren door de beste medische wetenschap te verbinden met de innovatiekracht van technische onderzoekers en bedrijven. Dat is het doel van het partnership Technology for Oncology. 

KWF, NWO en de topsector Sciences and Health trekken in totaal 5,4 miljoen euro uit om technische en medische wetenschappers samen te laten werken. 

Deze 8 onderzoeken gaan in 2020 van start

1. Met MRI voorspellen of de behandeling aanslaat

Prof. dr. ir. D.W.J. Klomp
UMC Utrecht & TU Eindhoven

De onderzoekers gaan MRI-technologie gebruiken om de stofwisseling van kankercellen in beeld te brengen. Daarmee willen ze in beeld brengen of de behandeling bij longkanker en alvleesklierkanker goed aanslaat. 

2. Darmtumoren beter verwijderen met hyperspectrale laparoscopie

Prof. dr. T. Ruers    
NKI-AVL & Amsterdam UMC

Bij een operatie is het voor de arts lastig te beoordelen waar de tumor precies ophoudt. Als gevolg daarvan komt het geregeld voor dat de tumor niet compleet wordt weggehaald, of dat er juist teveel gezond weefsel wordt weggesneden. De onderzoekers maken in dit project gebruik van een hyperspectrale camera: een bijzonder instrument dat tumorcellen duidelijker zichtbaar maakt tijdens de operatie. Zo verwachten ze betere operatieresultaten te kunnen behalen. In dit project richten de onderzoekers zich op gebruik van deze techniek bij darmkankeroperaties.

3. Bestraling op maat bij gynaecologische tumoren

Dr. R.A. Nout    
LUMC & TU Delft

De onderzoekers willen brachytherapie (inwendige bestraling) voor vrouwen met gynaecologische kankersoorten verbeteren. Het gaat om tumoren in de eierstokken, schaamlippen, baarmoeder en baarmoederhals. Met 3D-printtechnieken kunnen goed passende applicatoren worden ontwikkeld. Daarmee verwachten ze de tumor preciezer te kunnen bestralen en het omliggende gezonde weefsel beter te sparen.

4. Datagedreven aanpak tegen vermoeidheid bij borstkanker

Prof. dr. M.M.R. Vollenbroek-Hutten    
Universiteit Twente, UMC Groningen, Roessingh Research, IKNL, Helen Dowling Institute

In dit project wordt zelflerende software gebruikt om kwaliteit van leven bij vrouwen met borstkanker te verbeteren. Door hun medische gegevens te combineren met gegevens over dagelijks functioneren, kunnen op die manier passende aanbevelingen worden gedaan om kankergerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. 

5. Mammogrammen beter lezen met artificial intelligence

Dr. I. Sechopoulos    
Radboudumc & UMC Utrecht

Borstkankerscreening met mammografie redt jaarlijks veel levens, maar er zijn ook veel vrouwen die onterecht de diagnose borstkanker krijgen. De onderzoekers in dit project willen artificial intelligence (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dat moet leiden tot betere opsporing van kanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg.

6. Data combineren om beeldvormende technieken beter te benutten

Dr. ir. A.L.A.J. Dekker    
Universiteit Maastricht, MUMC+, Universiteit Twente, UMC Groningen, Tilburg University

Beeldvormende technieken (zoals MRI- en PET-scans) vormen een belangrijke bron voor behandelkeuzes. Door grote hoeveelheden beelden van grote groepen patiënten te analyseren met artificial intelligence, ontstaat nieuwe kennis waarmee artsen beter op maat kunnen behandelen. Deze onderzoeksgroep gaat technologie ontwikkelen waarmee beelden uit diverse ziekenhuizen kunnen worden geanalyseerd, op een wijze die bovendien de privacy van patiënten respecteert.  

7. Verdere verbetering van hyperthermie

Prof. dr. ir. W.P.M.H. Heemels    
TU Eindhoven & Erasmus MC

Hyperthermie (verwarming van tumorweefsel tot 42-43 graden) versterkt de werking van chemotherapie en bestraling. Voorwaarde voor een effectieve behandeling is wel dat deze verwarming zo precies mogelijk gebeurt. De onderzoekers gaan in dit project zelflerende methoden ontwikkelen om hyperthermie verder te verbeteren.

8. Een bloedtest voor behandeling op maat van uitgezaaide prostaatkanker

Prof. dr. L.W.M.M. Terstappen    
Universiteit Twente & Erasmus MC

Hormoontherapie helpt bij veel patiënten met uitgezaaide prostaatkanker om de ziekte onder controle te houden, maar er zijn ook gevallen waarbij de tumor resistent wordt tegen de behandeling. In dit project wordt met een nieuwe techniek een bloedtest ontwikkeld die voorspelt of de tumor resistent zal worden. In dat geval kan namelijk snel worden doorgeschakeld naar andere behandelingen.