Prostaatkanker

Betere behandeling prostaatkanker

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.500 mannen prostaatkanker.

De 5-jaarsoverleving van prostaatkanker is de afgelopen 60 jaar - mede dankzij onderzoek - flink verbeterd: van 57% in 1955 naar 88% nu. Artsen onderzoeken hoe ze de behandeling nog beter kunnen maken. En de gevolgen minder ingrijpend.

Steun onderzoek prostaatkanker

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Steun jij onderzoek naar prostaatkanker?

Veelgestelde vragen over prostaatkanker

Prostaatkanker is kanker die ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De prostaat is een klein orgaan dat om de plasbuis heen en onder de blaas ligt. Het is onderdeel van de mannelijke geslachtsorganen. Het maakt het zaadvocht aan. Alleen mannen hebben een prostaat.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen ongeveer 14.500 mannen prostaatkanker. Meer dan 90% van de mannen is dan 60 jaar of ouder.

Prostaatkanker groeit meestal langzaam en veroorzaakt vaak geen klachten. De meeste mannen merken niet dat ze prostaatkanker hebben. En bij veel mannen zorgt het ook niet voor gezondheidsproblemen.

Groeit de tumor verder, dan kunnen mannen wel symptomen hebben, zoals:

  • vaak kleine beetjes plassen
  • moeite met plassen
  • pijn of een brandend gevoel bij het plassen
  • een minder krachtige straal
  • nadruppelen
  • bloed in de urine of in het sperma

Naar de huisarts

Deze klachten komen ook voor bij een goedaardige vergroting van de prostaat. Iets dat veel oudere mannen hebben. Meestal zijn deze symptomen onschuldig. Het is wel verstandig om met klachten naar de huisarts te gaan.

Er is geen duidelijke oorzaak van prostaatkanker. Er zijn wel een aantal dingen die het risico op prostaatkanker groter maken:

  • leeftijd: mannen boven de 50 jaar hebben een grotere kans op prostaatkanker
  • ongezonde leefstijl: roken en overgewicht vergroten mogelijk de kans op prostaatkanker
  • ras: mannen met een Afrikaans-Caraïbische afkomst en mensen met Ashkenazi joodse voorouders hebben een hogere kans op het krijgen van prostaatkanker
  • erfelijke aanleg: ongeveer 5-10% van de mannen met prostaatkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Kanker zelf is niet erfelijk, de aanleg ervoor kan dat wel zijn

Meestal groeit prostaatkanker erg langzaam en veroorzaakt het geen klachten. Soms groeit het wel snel. En zijn de kankercellen heel anders dan gezonde prostaatcellen. Dan hebben we het over agressieve prostaatkanker.
De Gleason-score geeft aan hoe agressief de kankercellen zijn. Deze score is een getal tussen 6 en 10. Hoe minder de kankercellen lijken op normaal prostaatweefsel, hoe hoger dit getal. En hoe kwaadaardiger de tumor.

Prostaatkanker zelf is niet erfelijk. De aanleg voor prostaatkanker kan dat wel zijn.
Ongeveer 5 tot 10% van de mannen met prostaatkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg
Prostaatkanker komt veel voor. Hebben meerdere mannen in dezelfde familie prostaatkanker? Dan is dat meestal toeval en is er geen erfelijke aanleg.

Ja, dat kan. Het is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte ontdekt wordt. Zit de ziekte alleen in de prostaat? Dan zijn de bijna alle mannen na 5 jaar nog in leven. Is de prostaatkanker uitgezaaid naar andere organen? Dan zijn de vooruitzichten minder goed en overlijdt ongeveer 40% van de mannen binnen 5 jaar.
Van alle mannen met prostaatkanker is de 10-jaarsoverleving 83%.

Op kanker.nl vindt je meer informatie over prostaatkanker

Reageerbuisjes in een rek.

Screenen prostaatkanker

Is het zinvol om mannen te testen op prostaatkanker? En zo de ziekte vroeg op te sporen?

Mathieu en Patrick

Mathieu heeft prostaatkanker

De arts vertelde Mathieu 6 jaar geleden dat hij prostaatkanker had en niet meer kon genezen. Er volgde daarna een achtbaan van emoties. Een rit die de band met vriend Patrick sterker maakt, maar ook ingewikkelder.

Man en kind geven samen planten water

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting

Prostaatkankerstichting biedt lotgenotencontact, geeft voorlichting en behartigt de belangen van mannen met prostaatkanker en hun naasten.

Man achter laptop

Vragen over prostaatkanker

Op kanker.nl vind je meer informatie over prostaatkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800-022 66 22. In de appstore vind je keuzehulpen bij kanker. 

Onderzoeken prostaatkanker

Wil je weten welke onderzoeken naar prostaatkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?