Botkanker

Botkanker is geen uitzaaiing in het bot

Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Soms heeft iemand uitzaaiingen in de botten. Sommige mensen denken dat dit ook botkanker is, maar dat is niet zo. Het is een uitzaaiing in de botten van een andere soort kanker. 

Meer over uitzaaiingen in de botten
Meer over botkanker

Help jij mee?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, meedoen aan een KWF Samenloop of met een actie geld inzamelen?

Botkanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers

Hoe herken je botkanker?

​De 1e klacht bij botkanker is vaak pijn, vooral ‘s nachts. Meestal rond of in het bot. Soms zie je een zwelling. Het kan zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer goed kunt doen. Soms breekt een bot, doordat de tumor het bot verzwakt heeft. 

Botkanker of uitzaaiing?

​Kanker in de botten is meestal een uitzaaiing van een tumor ergens anders in het lichaam. Ontstaat een tumor uit het botweefsel zelf? Dan is dit botkanker. 

Ewingsarcoom

​De meest voorkomende soort botkanker is het Ewingsarcoom. In Nederland krijgen ongeveer 100 mensen per jaar de diagnose Ewingsarcoom. 

Ilse op haar fiets

Ilse verloor haar been

Ilse verloor haar been door botkanker. Ze traint nu voor de Ride for the Roses met haar handbike: "Als je grootste nachtmerrie uitkomt, moet je een doel hebben om na te streven.'"

Vrouw in bos

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Maar veel mensen hebben na de behandeling klachten. 

Lisanne en haar moeder Ilona

Lisanne kreeg botkanker

Haar leven stortte in 1 keer in. Moeder Ilona steunt haar door dik en dun. "Dingen die ik zelf niet meer weet, weet mama gelukkig nog." 

tiener

Kanker als je jong bent

Elk jaar krijgen zo’n 2.700 jongvolwassenen voor het eerst de diagnose kanker. Ben je jong en heb je kanker? Dan kun je terecht bij speciale zorgteams.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Omgaan met kanker kan ook zwaar zijn voor de omgeving. Hoe steun je iemand met kanker, thuis en op het werk?

Microscoop

Osteosarcoom beter behandelen

Osteosarcoom is een soort botkanker die moeilijk te behandelen is. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kanker niet meer groeit? Zodat we het beter kunnen behandelen?

Cellen in het lichaam

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis? 

Kanker.nl

kanker.nl

Op kanker.nl vind je informatie over botkanker, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22. 

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen biedt informatie en persoonlijke ondersteuning aan patiënten met een sarcoom. Ook brengt de stichting patiënten in contact met lotgenoten.