Botkanker

Botkanker is geen uitzaaiing in het bot

Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker.
Soms heeft iemand uitzaaiingen in de botten. Dat komt vaker voor. Sommige mensen denken dat dit ook botkanker is, maar dat is niet zo. Het is een uitzaaiing in de botten van een andere soort kanker. 

Meer over uitzaaiingen in de botten
Meer over botkanker

Doneer voor kankeronderzoek

Onze donateurs financieren ruim 600 onderzoeken naar kanker. Jij kunt ook meehelpen met elk bedrag – groot, of klein. Daarmee zorgen we samen voor doorbraken in levensreddend kankeronderzoek.

Botkanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers
Lisanne en haar moeder Ilona

Lisanne kreeg botkanker

Haar leven stortte in 1 keer in. Moeder Ilona steunt haar door dik en dun. "Dingen die ik zelf niet meer weet, weet mama gelukkig nog." 

Microscoop

Osteosarcoom beter behandelen

Osteosarcoom is een soort botkanker die moeilijk te behandelen is. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kanker niet meer groeit? Zodat we het beter kunnen behandelen?

Ilse op haar fiets

Ilse verloor haar been

Ilse verloor haar been door botkanker. Ze traint nu voor de Ride for the Roses met haar handbike: "Als je grootste nachtmerrie uitkomt, moet je een doel hebben om na te streven.'"

tiener

Kanker bij jongvolwassenen

Ben je jong en heb je kanker? Er zijn speciale zorgteams die jou als jongvolwassene kunnen helpen. Waarvoor kan je bij ze terecht?

Werken op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Man in het bos

Botkanker is zeldzaam

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

Hoe herken je botkanker?

​De 1e klacht bij botkanker is vaak pijn, vooral ‘s nachts. Meestal rond of in het bot. Soms zie je een zwelling. Het kan zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer goed kunt doen. Soms breekt een bot, doordat de tumor het bot verzwakt heeft. 

Osteosarcoom

​De meest voorkomende soort botkanker is het osteosarcoom. In Nederland krijgen ongeveer 50 mensen per jaar de diagnose osteosarcoom. 

Brochures

Download of bestel gratis de brochures van kanker.nl met informatie over leven met kanker, kankersoorten en behandelingen.

Man en kind geven samen planten water

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Man achter laptop

Vragen over kanker

Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

Platform Sarcomen - portret man

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen biedt informatie en persoonlijke ondersteuning aan patiënten met een sarcoom. Ook brengt de stichting patiënten in contact met lotgenoten.