Zonbescherming op de wintersport

Winterzon wintersport

Bescherm jezelf tegen de wintersportzon

Huidkanker is meestal een gevolg van uv-straling. Uv-stralen associëren veel mensen met warm zomerweer, maar ook in de koude maanden van het jaar zijn ze net zo schadelijk voor je huid. 

Hoe hoger je gaat, hoe feller de zon.

Zonbescherming is tijdens de wintersport net zo belangrijk en onmisbaar als je ski’s of snowboard. Witte pistes, de temperatuur onder het vriespunt , blauwe lucht en een helder zonnetje; de ideale wintersportomstandigheden. In de bergen is de lucht schoon en helder waardoor de uv-straling sterker is, ook als de zon zich niet laat zien. Wist je bijvoorbeeld dat een groot deel van de zonnestralen gewoon door bewolking of mist heen komt? Of dat verse sneeuw 90 procent van de zonstraling weerkaatst? Je huid kan hierdoor extra snel verbranden.

Smeren op de berg

Gebruik een zonnebrand die speciaal ontwikkeld is voor de wintersport. Die verschilt namelijk van de zomervariant. De zonnebrandcrèmes die je in de zomer gebruikt zijn vaak op waterbasis. In de kou kunnen ze bevriezen op je huid. Een wintersportcrème is vetter. De vetten zorgen ervoor dat bevriezing onmogelijk is en dat het goed smeerbaar blijft bij lage temperaturen. Zo blijf je tijdens een afdaling of op het terras extra goed beschermd. Bijkomend voordeel, deze crèmes zorgen er ook voor dat je huid niet uitdroogt.  En dat gebeurt al snel als het koud is. 

Neem een tube crème van factor 30 of hoger mee in je rugzak of je skibroek. Zo kun je na een paar uur op de piste het insmeren herhalen. Herhaal het insmeren zeker iedere 2 uur. Zonnebrandcrème verdwijnt gedurende de dag van de huid. Met het op- en afdoen van je skibril, helm en muts veeg je de crème nog sneller van je gezicht. Smeer liever een keer extra, dan dat je te laat bent en met een verbrand gezicht de piste af komt.

Extra tips:

  • Het dragen van een helm beschermt je hoofd tijdens een val, maar beschermt ook gelijk je hoofdhuid tegen de zon. Handig! Dit geldt ook voor een muts tijdens de lunch. Denk ook aan een col om je nek te beschermen. Je nek verbrandt sneller dan je denkt.
  • Draag een zonnebril of skibril. Het beschermt niet alleen je ogen tegen de uv-straling, maar ook de gevoelige huid rondom je ogen.
  • Je bent vaak de hele dag lekker aan het skiën of boarden. Midden op de dag is de zon het sterkst. Hét moment om even de schaduw op te zoeken om je huid even rust te geven van de zon. Maar ook een goed moment om je nog een keer in te smeren.

Wintersportpaklijst!

Deze dingen vergeet je niet meer:

  • Zonnebrandcrème (SPF 30)
  • Zonnebrandstick voor de lippen
  • Zonnebril
  • Skibril
  • Helm
  • Muts