Hulp bij stoppen met roken

Lachende jongeman geeft high five

Je hoeft het niet alleen te doen

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Je lichaam moet af van een verslaving, maar je neemt ook afscheid van een dagelijkse gewoonte die je misschien al tientallen jaren hebt. Heb je er helemaal genoeg van en wil je af van die sigaret of andere tabak? Lees waar je terechtkunt voor hulp.

Waar kun je hulp krijgen?

Er zijn allerlei sites, apps en hulp- en informatielijnen die je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Je vindt er informatie en kunt mailen, bellen en chatten met vragen:

Ikstopnu.nl

Deze site geeft informatie voor mensen die willen stoppen met roken. En mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden. Je vindt er stopmethodes en kunt met een keuzehulp snel en makkelijk bepalen welke methode het beste bij je past. Ook lees je er welke begeleiding je kunt krijgen, ook in jouw buurt. En kun je je eigen stopplan maken als stok achter de deur.

Ga naar ikstopnu.nl

De Stoplijn

De Stoplijn is een hulplijn waar je gratis mee kunt bellen en chatten met al je vragen over stoppen met roken. De infolijn is bereikbaar:

Maandag - vrijdag
09.00 - 17.00 uur 
Tel: 0800 19 95

Ga naar de Stoplijn

Roken Infolijn

De Roken Infolijn kun je bellen, chatten of mailen met al je vragen over roken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe slecht is roken nou echt voor je? 
  • Heeft het nog zin om te stoppen? 
  • Hoe schadelijk is meeroken precies? 
  • Kan ik mijn kind beschermen tegen de e-sigaret (vapen)?

De Roken Infolijn is bereikbaar:

Maandag - vrijdag
09.00 - 17.00 uur
Tel: 0900 19 95
[email protected]

Ga naar de Roken Infolijn

Puurrookvrij.nl

Puurrookvrij.nl is een site die je op weg helpt als je wilt stoppen met roken. Je leest er wat dit betekent voor je gezondheid. En als je kinderen hebt, ook voor hun gezondheid. Je krijgt tips over hoe je rookvrij kunt leven en hoe je je voorbereid op het stoppen.

Ga naar puurrookvrij.nl

Heeft stoppen met roken altijd zin?

Stoppen met roken heeft altijd zin. Op jonge leeftijd én op latere leeftijd. 

Stoppen met roken is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren. En stoppen is pure gezondheidswinst, op elke leeftijd. 

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken

Het is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor die van je omgeving. Mensen die meeroken hebben ook meer kans om kanker of andere ziektes te krijgen.

Lees meer over de risico’s van meeroken

Sigaretten laten liggen is 1 van de beste dingen die een roker voor de gezondheid kan doen. Ga maar na: 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, 1 op de 4 al voor zijn 65e verjaardag.

Kun je een ‘beetje’ stoppen?

Sommige rokers willen ‘een beetje’ stoppen met roken. Deze mensen proberen dan minder sigaretten te roken. Soms lukt dat een tijdje. Maar het is best lastig. Zodra je minder gaat roken, krijgt je lichaam minder nicotine binnen. Het lichaam vraagt dan om meer nicotine; om de hoeveelheid die het gewend is. Gevolg: je krijgt zin in roken. Daarom is het minder roken moeilijk vol te houden. Het is beter en makkelijker om helemaal te stoppen.