Beoordeel wetenschappelijk onderzoek naar kanker

Vrouw in de tuin

Zet jouw kennis als (ex)patiënt in

​Elk jaar sterven zo'n 45.500 mensen door kanker. De ziekte is in Nederland doodsoorzaak nummer 1. Hier wil KWF iets aan doen. Ons doel: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.

Om dat te bereiken financieren we wetenschappelijk onderzoek. Dat kunnen we niet zonder de hulp van jou als (ex)kankerpatiënt. Jij weet als geen ander wat leven met kanker betekent. Jouw kennis en ervaring zijn onmisbaar bij het, vanuit patiëntperspectief, beoordelen van de onderzoeksaanvragen die bij KWF worden ingediend. Wil je ons helpen? Sluit je dan aan als beoordelaar bij ons patiëntennetwerk.

Waarom meedoen?

Als beoordelaar lever je een bijdrage aan de strijd tegen kanker, door de kankerpatiënt hoorbaar een stem te geven. Waarom is dat belangrijk:

  • meningen en advies van ervaringsdeskundigen zijn een onmisbare aanvulling op het werk van onderzoekers. Als beoordelaar verbeter je zo de kwaliteit van onderzoek.
  • een (ex)patiënt weet als geen ander wat belangrijk is in het leven met kanker. Als beoordelaar geef je aan welke onderzoeksrichting voor de patiënt van belang is.
  • als patiënt heb je het grootste belang bij de uitkomst van onderzoek. Daarom heb je het recht hier over mee te beslissen.

Wat doe je als beoordelaar?

Als beoordelaar van wetenschappelijk onderzoek:

  • beoordeel je wetenschappelijk onderzoek vanuit patiëntperspectief 
  • bespreek je per onderzoeksronde samen met andere beoordelaars alle beoordelingen en vormen jullie samen een eindoordeel
  • weet je wat er leeft onder je achterban, heb je affiniteit met wetenschappelijk onderzoek, ben je kritisch, maar constructief en kun je ziekte-overstijgend denken 
  • ben je 2 keer per jaar inzetbaar voor de beoordeling van 6 tot 8 aanvragen per ronde. De voorbereiding – vanuit huis – kost ongeveer 2 a 3 dagdelen
  •  kun je 2 keer per jaar aanwezig zijn bij de vergadering in Utrecht
  • ben je beschikbaar om af en toe andere projecten te beoordelen

Wat bieden we je?

Natuurlijk worden je reiskosten vergoed. Ook volg je een training waarmee je een goede basis hebt om financieringsaanvragen te beoordelen. En misschien wel het allerbelangrijkst: jouw bijdrage helpt miljoenen Nederlanders die worden geraakt door kanker. Mede dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn de overlevingscijfers van de meeste soorten kanker sinds KWF bestaat enorm verbeterd.
Kijk  wat we hebben bereikt met onderzoek

Help je mee?

Help je mee met het beoordelen en selecteren van de beste wetenschappelijke onderzoeken? Meld je dan aan bij Jennifer Wilkes of Willemien Jager via [email protected].