Gericht geven aan onderzoek

Onderzoeker Renske Altena

Kies een onderzoeksproject om te steunen

Heb je de wens om een specifiek onderzoek te steunen? Bijvoorbeeld omdat je onderzoek naar een bepaalde kankersoort of behandeling extra belangrijk vindt of dierbaar is? Kies dan voor gericht geven aan een onderzoek of thema. Dit is mogelijk met een gift vanaf €5.000. Deze grens geldt niet voor nalatenschappen en uitvaartcollectes.

Jouw wensen centraal

Overweeg je jouw gift een gerichte bestemming te geven? Wij zoeken graag met je mee naar een project dat je aanspreekt en aansluit bij jouw wensen. Hou er rekening mee dat een match niet altijd mogelijk is. Hoe specifieker de wensen, hoe groter de kans dat we geen geschikt onderzoek hebben. In dat geval ontvang je alternatieve voorstellen die wij het best vinden passen. 

Blijf op de hoogte

Steun je een specifiek onderzoek en wil je op hoogte blijven? Dan kunnen we je informeren over de voortgang van het onderzoek. 

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd in gericht geven aan een bepaald onderzoek of thema? We overleggen graag met je hoe jouw gift van €5.000 of meer een goede bestemming krijgt. Neem gerust contact op voor meer informatie via 020 - 570 05 00.

Veelgestelde vragen

KWF heeft al financiering toegezegd aan onderzoeken die beschikbaar zijn voor Gericht Geven. KWF gaat ze hoe dan ook financieren, ook als er onvoldoende gerichte giften voor zijn. KWF gebruikt gerichte giften om (een deel van) het nog niet uitbetaalde projectbudget te bekostigen. Hierdoor komen gelden vrij die KWF op andere wijze kan besteden aan haar missie. 

Nee, onderzoekers krijgen geen extra geld voor het uitvoeren van het onderzoek. Een gerichte gift heeft geen invloed op het budget. KWF gebruikt gerichte giften om (een deel van) het nog niet uitbetaalde projectbudget te bekostigen. Hierdoor komt geld vrij dat KWF op andere wijze kan besteden aan haar missie zoals nieuwe onderzoeken.

Gericht Geven komt in vele soorten en maten. Wij ontvangen gerichte giften van particulieren, maar ook van Zakenvrienden, acties en evenementen. Ook nalatenschappen en uitvaartcollectes worden vaak gericht besteed.

Sommige partijen nemen het volledige budget van het onderzoek voor hun rekening. Voorbeelden hiervan zijn grote (sportieve) acties zoals de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Ook Groot Verzet tegen Kanker, Ride for the Roses en ColSensation maken dankbaar gebruik van Gericht Geven.

  • Het betekent dat hun onderzoek de specifieke interesse heeft gewekt van een donateur. En dat deze donateur een substantiële financiële bijdrage wil leveren aan het onderzoek. Dat is iets om trots op te zijn.
  • Een gerichte gift heeft géén invloed op de opzet, de uitvoering, de monitoring of het budget van het project. Er is dus geen sprake van extra financiering. De donateur neemt (een deel van) het projectbudget voor rekening. 
  • Donateurs waarderen het erg als zij op de hoogte worden gehouden van (de voortgang van) het project. Onderzoekers kunnen hieraan bijdragen door tussentijdse updates te verstrekken. 

In principe zijn alle projecten beschikbaar, met uitzondering van: 

  • Projecten die worden gefinancierd door Alpe d'HuZes
  • Projecten die worden gefinancierd door Pink Ribbon
  • Projecten die worden gefinancierd met PPS-toeslag van de overheid
  • Projecten die al volledig gefinancierd worden door een of meerdere gerichte giften
  • Projecten die KWF om inhoudelijke redenen niet beschikbaar kan stellen

Ja. Het voordeel van een gericht gift is dat deze volledig naar het onderzoek gaat. Er gaan geen overheadkosten (personeel, administratie, huisvesting, etc.) vanaf. Deze betalen we uit onze algemene middelen.