Hoe slecht is de zonnebank?

Zonnebank

Gebruik de zonnebank niet

Ben je van plan om binnenkort onder de zonnebank te gaan? Lees dan eerst even verder. Er bestaan een hoop misvattingen over de zonnebank. Aan de hand van 6 vragen zetten we een aantal misvattingen op een rij.

Is de zonnebank echt zo slecht? 

Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.

Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon?

De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.

Heb je de zonnebank nodig om vitamine D op peil te houden?

De zonnebank is niet de manier om aan vitamine D te komen. Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Het is goed voor sterke botten, spieren én het is belangrijk voor een goede weerstand. In de winter is er minder zon en dus maak je dan minder vitamine D aan. Als je denkt een tekort aan vitamine D te hebben:

  • ga dan voor een gericht advies naar de huisarts of apotheek
  • haal je vitamine D uit voeding of slik indien nodig tabletten

Verbrand je minder snel als je onder de zonnebank bent geweest?

Het wordt vaak aangeraden, maar het is niet zinvol. Door UVB-straling kan huidverdikking worden opgebouwd. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen teveel uv-belasting van de huid. Deze bescherming is echter beperkt en voorkomt niet dat je verbrandt. Daarnaast is het zo dat veel zonnebanken alleen UVA-licht uitstralen. Deze UVA-stralen bieden geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en tot huidkanker.

Waarom mag je voor je 18e niet onder de zonnebank?

Tot je 18e ontwikkelt je huid. Als je huid beschadigt, zoals verbranding, op jonge leeftijd, dan is de kans groter dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Wat is het risico van onder de zonnebank gaan?

Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.