Behandeling van uitgezaaid melanoom met T cel therapie na falen op anti-PD1, hoe kunnen we de gerandomiseerde studie afronden?

afgerond

Onderzoekssamenvatting

TIL-therapie zou een goede behandeling kunnen zijn voor patiënten met uitgezaaid melanoom, maar het onderzoek dreigt vast te lopen. Met extra financiering kan de komende jaren internationaal uitgebreid worden.

Immunotherapie is een recent ontwikkelde behandeling waarbij het afweersysteem van de patiënt wordt getraind om kanker te kunnen herkennen en aan te vallen. Er zijn verschillende manieren om het afweersysteem op die zware taak voor te bereiden. Zo werd in 2018 de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt aan de grondleggers van ‘checkpointremmers’; medicijnen die voorkomen dat kankercellen verstoppertje kunnen spelen voor het afweersysteem.

Hoewel er goede resultaten zijn geboekt bij o.a. melanoom en longkanker, zijn er ook nog altijd veel patiënten bij wie de medicijnen niet werken. Dat vraagt om andere manieren om het afweersysteem te helpen. Zoals TIL-therapie: bij deze behandeling worden afweercellen uit het bloed van de patiënt gezuiverd, in het laboratorium getraind om kankercellen te herkennen, vermenigvuldigd en teruggegeven aan de patiënt om de tumor te lijf te gaan.

Sinds 2014 wordt in het AVL onderzocht of de TIL-therapie een optie is voor melanoompatiënten waarbij de checkpoint inhibitors niet aanslaan. Om de studie goed uit te kunnen voeren en wetenschappelijk onderbouwde conclusies te kunnen trekken zijn 168 patiënten nodig, maar de inclusie daarvan gaat langzamer dan gehoopt.

Doel

Met extra financiering van KWF hopen de onderzoekers deze belangrijke studie alsnog tot een goed einde te kunnen brengen. Daarvoor gaan ze internationaal uitbreiden, in ziekenhuizen in Manchester en Lausanne, waar ook kennis en faciliteiten zijn om de TIL-therapie goed uit te voeren. Om deze centra toe te kunnen laten in deze studie, is financiering nodig voor een deel van de behandelingskosten. Zo wordt het mogelijk om te onderzoeken of de TIL-therapie beter werkt dan de checkpoint inhibitors en hoe het zit met de kosten/effectiviteit.

Relevantie voor de patiënt

Checkpoint inhibitors zijn veelbelovend, maar daarmee is immunotherapie als behandeling nog niet af. Zo is het belangrijk om nieuwe methoden te ontwikkelen voor het geval de checkpoint inhibitors niet aanslaan. 

TIL-therapie kan zo’n alternatief zijn, maar voordat de behandeling breed beschikbaar komt voor grote groepen patiënten met uitgezaaid melanoom, dient het in studieverband te bewijzen dat het effectief en veilig is. Daarom is het belangrijk om deze studie het zetje te geven dat nodig is om het project goed af te ronden.