MammaPrint

DNA sequencing

Alleen chemotherapie als het écht nodig is

​Vrouwen met een vroeg stadium borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Maar achteraf blijkt dat een aanzienlijk deel van de vrouwen nooit uitzaaiingen zou krijgen. Zij ondergingen de zware chemotherapie dus mogelijk onnodig. De MammaPrint is een door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde test waarmee kan worden voorspeld voor welke vrouwen de aanvullende chemotherapie nodig is en voor welke niet.

De MINDACT-studie

Het gebruik van de MammaPrint kan bij 2.500 patiënten per jaar onnodige chemotherapie voorkomen. Dat blijkt uit de MINDACT-studie, een groot Europees onderzoek naar de werking en betrouwbaarheid van de MammaPrint. Aan de studie deden maar liefst 6.693 patiënten mee, waarvan ruim 2.000 uit Nederland. 

De MINDACT-studie laat in een grote groep patiënten zien wat kleinere studies eerder voorzichtig toonden: bij patiënten met hormoongevoelige borstkanker die volgens de MammaPrint een kleine kans op uitzaaiingen hebben, is chemotherapie niet nodig. Hun kans op overleving is even goed met of zonder chemotherapie. Bij deze groep is de vaak belastende behandeling dus niet nodig.

De MINDACT-studie laat ook zien dat de MammaPrint breder kan worden ingezet dan tot nu toe gebeurt. Op dit moment wordt de MammaPrint alleen ingezet als de tumor kleiner is dan 2 centimeter en er geen aangetaste lymfeklieren zijn. Nu blijkt dat de MammaPrint ook kan worden ingezet om te kijken of chemotherapie zinvol is bij vrouwen met maximaal 3 aangetaste lymfeklieren in de oksel en/of een tumorafmeting tot 5 centimeter. Dit vergroot de groep borstkankerpatiënten voor wie de MammaPrint een nuttig instrument is met 4.000 vrouwen per jaar.

De MINDACT-studie werd mede mogelijk gemaakt door financiering van KWF.