Patiëntenparticipatie

Vrouw kijkt in camera

Patiënten betrekken bij onderzoek

KWF hecht veel waarde aan de ervaring en deskundigheid van (ex)patiënten. Daarom stimuleren wij onderzoekers om altijd patiënten te betrekken bij hun onderzoek. Niet alleen bij het opstellen van onderzoeksvoorstellen, maar ook tijdens de looptijd van het onderzoek.

Kickstarter

Hoe betrek je patiënten zinvol bij je onderzoek? Wat zijn valkuilen en succesfactoren in de samenwerking? Hoe vind je de juiste ervaringsdeskundigen?

Voor antwoord op deze vragen kunnen onderzoekers terecht op de Kickstarter voor patiëntenparticipatie. Deze website biedt informatie en advies over patiëntenparticipatie, toegespitst op wetenschappelijk onderzoek. Het platform maakt onderzoekers wegwijs en biedt handvatten om participatie betekenisvol toe te passen. Ook is er informatie over de bewezen meerwaarde van patiëntenparticipatie.

Kickstarter is geïnitieerd en gefinancierd door Alzheimer Nederland, Harteraad, de Hartstichting, ZonMw en KWF Kankerbestrijding. PGOSupport en onderzoekers van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam ontwikkelden het platform. Vorm en inhoud zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en tot stand gekomen in cocreatie met wetenschappelijk onderzoekers.

Patiëntenparticipatie maakt je wetenschappelijk onderzoek beter én leuker

In onderstaande video delen Suzanne van de Hei (onderzoeker bij UMCG en GPRI) en Eva Vroonland (adviseur bij PGOSupport) hun kennis en ervaring met patiëntenparticipatie. Ze vertellen over de meerwaarde van het betrekken van patiënten bij wetenschappelijk onderzoek en geven praktische tips.