Begrijpen hoe kinderkanker ontstaat

ruben van boxtel

Het KWF-onderzoek van Ruben van Boxtel

"Wij onderzoeken hoe kanker ontstaat. We willen graag weten waarom kinderen kanker kunnen krijgen en ook hoe behandelingen van kinderen met kanker tot een verhoogd risico op een tweede kanker kunnen leiden later in hun leven. Onze visie is dat als we meer begrip krijgen in het ontstaan van kanker we diagnostiek kunnen verbeteren, de keuze voor specifieke behandelingen faciliteren en mogelijk preventieve maatregelen ontwikkelen." 

Een verhoogd risico

"We onderzoeken het ontstaan van kanker door te bepalen hoe normale stamcellen gedurende het leven DNA-veranderingen opeenstapelen, die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot het ontstaan van kanker. Door individuen te bestuderen met een verhoogd risico op kanker, willen we de processen vinden die de ziekte veroorzaken. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld waarom pasgeboren kinderen met Downsyndroom zo’n hoge incidentie van leukemie laten zien.

Het is mijn overtuiging dat als we deze vreselijke ziekte de wereld uit willen helpen, we eerst moeten begrijpen hoe het ontstaat. 

Dit onderzoek is belangrijk, omdat kinderen helemaal gaan kanker moeten kunnen krijgen. De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van kanker is hoge leeftijd. De vraag is dus hoe het kan dat kinderen kanker krijgen. Ook al genezen we op dit moment 3 op de 4 kinderen, blijft kanker een van de grootste doodsoorzaken bij kinderen. Ook hebben veel kinderen die genezen zijn van kanker heel veel last van late bijeffecten als gevolg van hun oorspronkelijke behandeling, zoals een verhoogde kans op een tweede kanker later in het leven. Wij willen door middel van ons onderzoek diagnostiek en behandeling verbeteren door een meer patiëntgerichte aanpak te faciliteren. Ook willen we bijdragen aan de ontwikkeling van preventieve maatregelen om tweede kankers te voorkomen." 

'Waarom heeft mijn kind kanker?' 

"Als vader van 5 kinderen lijkt me vreselijk te moeten horen dat je kind kanker heeft en wat hiervan de consequenties zijn voor het verdere leven van je kind. Kinderen horen geen kanker te krijgen; ze staan aan het begin van hun leven en worden dan met zoiets vreselijks geconfronteerd. Ik wil daar iets aan doen. Toen ik dit onderzoek begon, heb ik eerst gekeken wat op dit moment de meest relevante vragen in kinderkankeronderzoek zijn. Ik zag dat veel ouders worstelden met de vraag: waarom heeft mijn kind kanker? Dit motiveerde mij enorm om deze vraag te gaan beantwoorden door middel van wetenschappelijk onderzoek. Het is mijn overtuiging dat als we deze vreselijke ziekte de wereld uit willen helpen, we eerst moeten begrijpen hoe het ontstaat."