Tot hoelang na je behandeling tegen kanker blijf je moe?

Man in de natuur

Tijdelijke of blijvende vermoeidheid na kanker

Kanker en de behandeling kosten veel energie. Veel (ex)kankerpatiënten hebben dan ook last van vermoeidheid. Maar ook na de behandeling kun je nog moe zijn. Soms is dat tijdelijk, maar het kan ook blijvend zijn. Hoe lang blijf je moe na kanker? En wat kun je ertegen doen?

Vermoeidheid komt veel voor en voelt voor iedereen anders 

Veel mensen hebben last van vermoeidheid na kanker. Maar het voelt niet voor iedereen hetzelfde. En veel mensen voelen het op verschillende momenten. Misschien heb je er in een bepaalde periode veel last van, en heb je andere weken of maanden meer energie. Of misschien voel je steeds een gebrek aan energie.

Vermoeidheid tijdens je behandeling 

Veel mensen met kanker zijn tijdens hun behandeling moe. Logisch ook. Een behandeling kost veel energie, net als kanker zelf. Dat geldt voor chemotherapie en bestraling, maar je kunt ook moe zijn door andere behandelingen. Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen. Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen.  En daar kun je moe door zijn.

Ook emotioneel is de tijd dat je behandeld wordt tegen kanker zwaar. Je moet het nieuws verwerken dat je kanker hebt en behandelingen krijgt die zwaar kunnen zijn. Ook dat kost energie en kan ervoor zorgen dat iemand meer last heeft van moe zijn dan voor de kanker.

Vermoeidheid kort na je behandeling

Ook als je net klaar bent met je behandeling kun je moe zijn. Veel mensen hebben daar last van. Dit heeft met meerdere dingen te maken:

  • De gevolgen of bijwerkingen van je operatie, chemotherapie, bestraling of andere behandeling
  • Na de behandeling moet je herstellen en weer conditie opbouwen.
  • Voor veel mensen begint na de behandeling het verwerken van alles wat er gebeurd is pas echt. Tijdens de behandeling was het vooral overleven.

Dit vraagt energie. Hierdoor kun je je moeier voelen dan normaal. Vaak gaat de vermoeidheid na een tijd over of wordt het minder. Maar sommige mensen blijven tot lang nu hun behandeling moe.

Vermoeidheid tot lang na je behandeling

Je kunt ook tot lang na je behandeling moe blijven. Die vermoeidheid gaat niet over, ook niet als je rust neemt. Hij is er ineens, niet door een duidelijke reden. Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.

Op kanker.nl lees je hoe je blijvende vermoeidheid herkent 
Lees meer over vermoeidheid in de brochure Kanker en vermoeidheid

Wat kun je doen tegen blijvende vermoeidheid? 

Je kunt blijvende vermoeidheid niet altijd oplossen. Maar zijn dingen die je kunt doen om minder moe te zijn. Erkennen dat je moe bent en daardoor niet alles meer kunt doen is een belangrijke stap. En je leven daar ook op inrichten. Bedenk wat echt belangrijk voor je is. En zeg ook wel eens iets af als je daar geen energie voor hebt. 

Gezond eten en bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Verdeel je activiteiten wel over de dag en bouw rustpunten in. Probeer minimaal 1 uur per dag te bewegen, als dat lukt.

Op kanker.nl lees je meer tips tegen vermoeidheid

Waar kun je terecht voor vermoeidheid?

Heb je al langere tijd last vermoeidheid en beheerst het je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij:

  • je (huis)arts
  • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • een maatschappelijk werker
  • een psycholoog
  • een geestelijk verzorger

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker en vermoeidheid. Op kanker.nl vind je professionele hulp bij jou in de buurt.

Je kunt voor emotionele steun van zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in zorg voor (ex)kankerpatiënten terecht bij:

Psycho-oncologische centra 
NVPO  

Voor deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.