Linda: "Iedere dag is me nu gegeven"

Linda Hakeboom Vriend van KWF

Linda Hakeboom nieuwe vriend van KWF

Linda (37): “Ik wil dat er meer en eerlijker gepraat wordt over de nasleep van kanker. Er is een locomotief over je heen gereden maar de wereld is hetzelfde gebleven. Ik heb het gevoel dat ik me opnieuw moet leren verhouden tot die wereld, en dat kost tijd.  

Ik zie er gezond uit, maar ben bijvoorbeeld nog heel snel moe en ik heb last van late bestralingsschade. Mensen willen me niet overslaan dus word ik weer meegevraagd voor allerlei dingen. Dan moet ik vaak nee zeggen, omdat het me nog niet lukt. Soms houd ik het open, of ik vraag of ik op de dag zelf nog mag kiezen. Ik doe alleen dingen waar ik blij van word en zeg geen ja meer tegen dingen waar ik niet zoveel bij voel.  Ook heb ik geen grote doelen meer in mijn leven. Expres niet. Want wie zegt dat ik nog de tijd heb om die te vervullen? Ik doe alleen nog maar dingen waar ik energie van krijg. 
 

Mensen helpen

Vrijwel meteen nadat ik in 2020 de diagnose borstkanker kreeg, deelde ik mijn verhaal via social media. Ik hoopte dat ik daarmee mensen eerder naar de huisarts kon sturen als ze iets zouden voelen. Ook al was het maar 1 iemand. Uiteindelijk werd het veel groter. Op mijn Instagram kwamen mensen samen die soms niet wisten waar ze naartoe moesten met hun verhaal. 

Ik deelde alles, ook dat ik niet wist hoe het af zou lopen. Ook mijn partner kwam in beeld en vertelde hoe het voor hem was. Naasten en familieleden van patiënten schreven me dat ze dingen daardoor beter begrepen.  

Nu hoor ik weleens: meid, nu weer door he. Heel interessant, want zo werkt dat dus niet. Dat is dan denk ik toch de Nederlandse cultuur van niet zeuren. Eigenlijk ben ik nog steeds aan het bijkomen.  
En ik ben veranderd. Ik weet nu heel duidelijk wat ik wil en vooral wat ik niet wil. Ik ben ook een andere Linda geworden. Ik heb veel meer waardering voor het leven. Ik heb rust in mijn hoofd en ik ben meer tevreden. Ooit zei ik toen ik te gast was in de talkshow van Eva Jinek hierover: hiervoor was iedere dag een gegeven, nu is iedere dag me gegeven. En dat is precies wat het is.” 

Linda is Vriend van KWF en gaat zich inzetten voor diverse projecten.