Eierstokkanker

Eierstokkanker beter behandelen

​Eierstokkanker wordt vaak laat ontdekt. Bij de diagnose heeft 3 van de 4 vrouwen al uitzaaiingen in de buik. Van die vrouwen is 5 jaar na de behandeling nog ongeveer een derde in leven. 

Een HIPEC-behandeling kan dit percentage met 10% laten stijgen. Deze belangrijke doorbraak is mogelijk gemaakt door donateurs van KWF. Om de vooruitzichten voor deze vrouwen verder te verbeteren is meer onderzoek nodig.
 

Steun onderzoek

Met jouw hulp kunnen artsen onderzoeken hoe ze eierstokkanker sneller kunnen ontdekken en beter kunnen behandelen.

Eierstokkanker in cijfers
Bekijk meer cijfers

Antoinette kreeg meer tijd dankzij HIPEC

Eierstokkankerpatiënte

Antoinette kreeg HIPEC, een nieuwe behandeling van eierstokkanker. Een zware behandeling, maar wel eentje waardoor ze meer tijd kreeg: “Als het aan mij ligt ga ik nog jaren van mijn kleinkinderen genieten.” 

Betere overleving met HIPEC

Gevel Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut

Behandeling met HIPEC – een spoeling met chemotherapie in de buik – zorgt bij een groep vrouwen voor een stijging van de 5-jaarsoverleving van 30 naar 40%.

Leven na kanker

Kankerpatiënte in bos

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws! Maar veel mensen hebben na de behandeling klachten. Henriëtte had bijvoorbeeld last van paniekaanvallen. 

Kanker in je omgeving

Moeder spreekt patiënte aan op schoolplein

Omgaan met kanker kan ook zwaar zijn voor de omgeving. Hoe steun je iemand met kanker, thuis en op het werk?

Overgewicht en eierstokkanker

Illustratie/pictogram van weegschaal

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dit geldt vooral bij veel vet op de buik.

Wat is kanker?

Illustratie van kanker

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

kanker.nl

beeld en logo kanker.nl

Hier vind je informatie over eierstokkanker, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22. 

Stichting Olijf

Logo Stichting Olijf - netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging. 

Onderzoeken eierstokkanker

Uitstel eierstokverwijdering

Vrouwen met een hoger risico op eierstokkanker door erfelijke aanleg krijgen het advies om tussen hun 35e en 45e hun eierstokken en eileiders te laten verwijderen. Dit verlaagt het risico op kanker, maar je komt wel vervroegd in de overgang.

Betere vooruitzichten eierstokkanker?

Krijgt iemand de diagnose eierstokkanker, dan is de ziekte vaak al uitgezaaid. Daardoor de kans op genezing meestal heel klein. Kan een verwarmde chemotherapie na de operatie de vooruitzichten verbeteren? 

Meer onderzoeken

Wil je weten wat voor onderzoeken naar eierstokkanker en andere kankersoorten KWF financiert met steun van onze donateurs?