Kanker en seksualiteit

Compilatiebeeld met 3 stellen

Seks is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Door kanker kan je seksleven veranderen. Hoe? Dat verschilt per persoon. Misschien heb je minder zin in seks. Of voelt het door je ziekte of de behandeling anders dan vroeger. Maar praten over seks kan lastig en ongemakkelijk zijn.

Invloed op seksleven bij veel (ex)kankerpatiënten

Maar liefst twee derde van (ex)kankerpatiënten geeft aan dat hun seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden. Ze ervaren lichamelijke problemen, maar ook andere problemen zoals: geen lust of zin in seks, geen opwinding, een veranderende seksuele relatie en een ander zelfbeeld. 
Onderwerpen die niet altijd aan bod komen tijdens en na de behandeling. De ondervraagden gaven aan dat zij in beperkte mate informatie kregen van zorgverleners. Terwijl bijna twee derde vindt dat de zorgverlener standaard informatie zou moeten geven over seksualiteit.
Bron: Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

Documentaire over gevolgen van kanker op seksleven 3 koppels

In de documentaire ‘2Doc: Privégesprekken’ voeren 3 koppels openhartige gesprekken over hun relatie tijdens en na kanker. Ze vertellen over de gevolgen van kanker op hun relatie, op de intimiteit binnen die relatie en op de seksualiteit.
De film geeft een intiem inkijkje in een onderwerp waar veel mensen met kanker mee te maken krijgen. Maar waar nog weinig over gesproken wordt.
De documentaire is terug te kijken via NPO Start.

Joost en Teddy

Het leven van Joost en Teddy, twee Amsterdamse levensgenieters, komt in 2019 op zijn kop te staan als Joost hoort dat hij teelbalkanker heeft. Al snel wordt duidelijk dat een operatie nodig is: er moet een teelbal weggehaald worden. Door de verminderde aanmaak van testosteron heeft Joost veel minder zin in seks. Teddy durft Joost niet te confronteren met haar eigen gemis en onvervulde behoeftes uit angst hem te kwetsen. Door de verandering in zijn hormoonhuishouding voelt Joost zich minder man en daar heeft hij last van: ‘Het is vooral mentaal, en daar zit ik mee. Ik vind het heel lastig om mezelf bloot te geven. We praten er niet veel over, maar dat zouden we eigenlijk wel moeten doen.’

Stel in stadspark

Nzinga en Misha

Nzinga en Misha grijpen alles aan wat het leven hen te bieden heeft en zijn dolgelukkig met hun jonge gezin. Dan krijgt Nzinga het nieuws dat ze een tumor bij haar hart heeft. Ruimte voor intimiteit was er tijdens haar ziekte eigenlijk niet. Vaak was ze zo vermoeid, dat zelfs knuffelen in bed te veel gevraagd was. Bovendien ervaarde ze haar lichaam op een andere manier: ‘Als je intiem wil zijn met elkaar, moet je je vrij voelen. En dat voelde ik me niet in mijn zieke lichaam.’ Maar ook Misha, die plots voor een jong kind én een zieke vrouw moest zorgen, was vaak uitgeput.

Jong stel buiten

Wim en Carla

De optimistische Wim en Carla genieten volop van hun pensioen, wanneer Wim er tijdens hun vakantie in Spanje achter komt dat hij bloed plast. Een ingrijpende operatie volgt: ‘M’n blaas, m’n prostaat, m’n plasbuis, alles weg. Het enige dat overbleef was m’n piemel, die hing er nog als een slingeraapje bij.’ Nu, bijna 2 jaar later, is Wim genezen verklaard. Carla heeft Wim sinds zijn operatie zien veranderen. Waar hij eerst altijd een luisterend oor voor haar was, gaat het nu steeds meer over Wim en zijn veranderde lichaam. Wim blijft vooral oplossingsgericht en praat nooit met Carla over zijn schuldgevoelens, onzekerheid en frustraties.

Ouder stel gearmd

‘2Doc: Privégesprekken’ is een productie van Zeppers Film in coproductie met HUMAN, onder regie van Walter Stokman. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door CoBO, NFK, Stichting VIOZ en KWF.

Fotografie: Bastiaan Heus