Word collectant

1 t/m 7 september

Ieder jaar, begin september, gaan tienduizenden collectanten van deur tot deur om geld op te halen voor KWF. Tegen kanker, voor het leven. Meld je aan en help ook mee!

In 2024 is de collecteweek van 1 t/m 7 september. Meld je nu vast aan!

Help ook 1 keer per jaar mee

Als collectant maak je een verschil voor iedereen die door kanker geraakt wordt.

Waarom collecteren voor KWF

5 redenen om te collecteren

 • 1. Je kunt iets doen tegen kanker
  Met jouw inzet maak je écht een verschil voor mensen die door kanker geraakt worden. Want elke euro die je ophaalt investeren we in goede zorg en levensreddend onderzoek. Zo draag je op een positieve manier bij aan een goed doel.
   
 • 2. Het is een kleine moeite
  Collecteren kost niet veel tijd. Met één avondje, 2 tot 3 uurtjes collecteren kun je al veel huizen bereiken. En je bepaalt zelf wanneer je gaat lopen tussen 1-7 september. Lekker dichtbij, in je eigen buurt.
   
 • 3. Je krijgt veel positieve reacties
  Aan de deur zeggen veel mensen: wat goed dat je dit doet! Dat maakt collecteren heel dankbaar.
   
 • 4. Wandelen is gezond!
  Tijdens een collecterondje zet je al gauw zo'n 5.000 stappen. Lekker in de frisse buitenlucht! Gezond voor lijf én hoofd.
   
 • 5. Het kan zelfs vanuit je luie stoel
  Als collectant krijg je ook een linkje om te collecteren via WhatsApp. Met één druk op de knop stuur je een kant-en-klaar berichtje aan je vrienden en familie. Makkelijk en veilig!

Hoe werkt collecteren?

Test jezelf! Is collecteren iets voor jou?

Doe de test en ontdek welk type collectant jij bent!

Wat doet KWF met het geld?

Dit bereiken we met het geld van de collecte

Jouw bijdrage doet ertoe. Dankzij het geld dat jij ophaalt...

Collectant Nicole met haar dochter en collectebord

"Mensen zeggen: wat fijn dat je dit doet"

Nicole (41) gaat al 10 jaar met plezier langs de deuren. “Ik heb zelf altijd al het gevoel dat ik met iets goeds bezig ben. Maar ik krijg ook heel veel dankbare reacties terug van mensen aan de deur. Dan zeggen ze: “Wat fijn dat je dit doet.”

Manieren om te collecteren

Collecteren met het collectebord

Loop een paar uurtjes met het collectebord langs de deuren. Gewoon bij jou in de buurt. Of neem je bord mee naar je werk, sportclub of een druk winkelcentrum. Je laat mensen doneren door de QR-code op het bord te scannen. Zo haal jij geld op voor belangrijk kankeronderzoek.

Collecteren via WhatsApp

Als collectant krijg je ook een linkje om te collecteren via WhatsApp. Met één druk op de knop stuur je een kant-en-klaar berichtje aan je vrienden en familie. Of plaats je een oproepje op jouw social media. Makkelijk en veilig! 

Veelgestelde vragen

De KWF collecteweek wordt 1 keer per jaar gehouden. Altijd in de 1e volle week van september. In 2024 is dat van 1 t/m 7 september.

Tijdens de jaarlijkse collecteweek halen we zoveel mogelijk geld op voor KWF. Dat is hard nodig, want 1 op de 2 Nederlanders krijgt kanker. Het geld investeren we in levensreddend onderzoek, zorg en ondersteuning.

Ook komen tijdens de collecteweek veel verhalen boven van al die mensen die geraakt worden door kanker. Dat geeft steun en herkenning. En veel mensen zijn blij dat ze iets kunnen doen. Door wat te geven aan de collectant maken zij echt het verschil.

KWF investeert de donaties in levensreddend onderzoek, zorg en ondersteuning voor iedereen die geraakt wordt door kanker. Mede dankzij deze investeringen overleven steeds meer mensen de ziekte: van 25% in 1949 naar 67% nu.

Dat mag je zelf bepalen, in overleg met jouw coördinator. Elk uurtje dat je helpt is waardevol!

De meeste collectanten lopen zo'n 80-100 huizen. Daar ben je ongeveer 2 tot 3 uurtjes mee bezig. Dat kun je prima op één avond doen, maar je mag het ook verdelen over de week. Wat je zelf wilt.

Wil je liever minder huizen? Of bijvoorbeeld een middagje bij de supermarkt staan in plaats van deur aan deur? Dat kan ook. Overleg dat met je coördinator.

Heb je je route gelopen en nog tijd over? Vraag aan jouw coördinator of er nog een straat vrij is die je extra kan lopen.

Doet iemand open? Glimlach dan vriendelijk en vraag om een gift. Dat kan bijvoorbeeld door te zeggen:

 • Goedendag, ik collecteer voor KWF Kankerbestrijding. Wilt u misschien een kleine gift doen? Dat kan met uw mobiel.
 • Hallo, het is de collecteweek van KWF. Heeft u iets over voor kankeronderzoek? Doneren kan met uw mobiel.

Ook handig: zodra mensen de QR-code scannen, zeg erbij dat ze het bedrag kunnen aanpassen.

Je krijgt het collectebord ongeveer 1-2 weken voor de collecteweek van je lokale coördinator. Die bezorgt ‘m bij je thuis, of je haalt ‘m op. Heb je niks gehoord? Neem dan contact op met KWF Servicepunt vrijwilligers via 020 570 0590.

Dat bepaal je samen met de coördinator van jouw lokale KWF-team. Nadat je je hebt aangemeld neemt je coördinator per telefoon of e-mail contact met je op. Je kunt dan aangeven welke straat je het liefste loopt. 

Je kan elk moment precies zien hoeveel je hebt opgehaald. Dat werkt zo:

 • In de week voor de collecte krijg je per post een persoonlijke QR-sticker toegestuurd. Die plak je op het collectebord, over de algemene QR-code heen.
 • Laat je deze scannen, dan wordt de donatie opgeteld bij jouw persoonlijke opbrengst én die van jouw collecteteam.
 • Dit kun je inzien op jouw persoonlijke pagina. De link naar jouw persoonlijke pagina krijg je vlak voor de collecte per brief, e-mail of sms toegestuurd. 

Mensen hebben steeds minder contant geld in huis. Ook wordt afstorten steeds moeilijker, en duurder. Daarom kiezen we voor het collectebord. Daarmee doneer je makkelijk en veilig via iDEAL. Bekijk hier hoe het werkt.

Contact

Heb je vragen over collecteren voor KWF? Neem contact op met het Servicepunt via 020 570 0590 of e-mail.

Ik ben al collectant

Ben je al collectant en zoek je meer informatie over de collecteweek? Bezoek dan onze pagina voor collectanten op kwf.nl/collecteren.