Hoe werkt belastingvrij schenken?

Papiergeld

Schenken met belastingvoordeel noemen we ook wel periodiek schenken. Dit is een slimme manier van geven, want een periodieke schenking is volledig aftrekbaar bij je belastingaangifte. Wanneer je in een overeenkomst aangaat - en daarmee voor 5 jaar bijdraagt aan baanbrekend, wetenschappelijk onderzoek - krijg je tot maximaal 37,05% van je donatie terug.  

Welk bedrag krijg je terug?

Het bedrag dat je ontvangt van de Belastingdienst hangt af van de hoogte van jouw gift en inkomen. Via onze handige rekenhulp kun je direct zien welk voordeel voor jou geldt.  Vul de rekenhulp in.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet alle structurele donaties vallen onder de term periodiek schenken. Je komt in aanmerking voor belastingvoordeel, als je aan deze 3 belangrijke voorwaarden voldoet:

  1. De periodieke schenking is schriftelijk vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.
  2. De donatie loopt 5 jaar (of langer).
  3. De gift is elk jaar hetzelfde bedrag.

Let op: je kunt een overeenkomst alleen aangaan voor toekomstige giften. Donaties die vóór de ingangsdatum van de overeenkomst aan KWF zijn geschonken, rekent de Belastingdienst niet mee.

Hoe ga je een overeenkomst aan?

Een periodieke schenkingsovereenkomst is eenvoudig te regelen en gratis. De snelste manier om het te regelen, is door het online formulier in te vullen. Maar je kunt natuurlijk ook eenpapieren formulier aanvragen. In het laatste geval stuur je de ondertekende overeenkomst (zonder postzegel) naar:

KWF Kankerbestrijding
t.a.v. Team Periodiek Schenken
Antwoordnummer 3183
1000 TL Amsterdam

KWF heeft het AVG-certificaat. Dat houdt in dat we op een uitstekende wijze met persoonsgegevens omgaan en deze op de juiste manier verwerken. Nadat we je overeenkomst ontvangen, wordt deze verwerkt en sturen we een bevestiging met een kopie van de overeenkomst retour. Als je een periodieke schenking aangaat, stoppen we automatisch een eventuele lopende structurele donatie.

Welke impact maak je?

Dankzij de giften van onze donateurs financieren we momenteel ruim 600 onderzoeken die stuk voor stuk bijdragen aan betere vooruitzichten voor (ex-)kankerpatiënten. Want minder kanker, meer genezing en betere kwaliteit van leven voor patiënten: dát is toch wat we allemaal willen?