Hoe werkt belastingvrij schenken?

Papiergeld

Doneren met belastingvoordeel noemen we ook wel periodiek schenken. Dit is een slimme manier van geven, want een periodieke schenking kun je aftrekken bij je belastingaangifte. En je draagt langere tijd bij aan levensveranderend, wetenschappelijk onderzoek.

Wat zijn de voorwaarden van periodiek schenken?

Niet alle donaties vallen onder de term periodiek schenken. Je komt in aanmerking voor belastingvoordeel, als...

  1. ...je gift is vastgelegd in een overeenkomst met KWF
  2. ...je minimaal 5 jaar doneert
  3. ...je elk jaar hetzelfde bedrag geeft

Let op: Je kunt een overeenkomst alleen aangaan voor toekomstige giften. Donaties die je vóór de ingangsdatum van de overeenkomst aan KWF deed, rekent de Belastingdienst niet mee. 

We stoppen automatisch je eventuele andere lopende donaties, als je gaat schenken met belastingvoordeel.

Wil je meer weten over het verschil tussen periodiek schenken en een 'gewone' gift? Lees daarover meer op de website van de Belastingdienst.

Welk bedrag krijg ik terug van de belasting?

Je krijgt tot maximaal 37,05% van je donatie terug van de Belastingdienst. Het precieze bedrag hangt af van de hoogte van jouw gift en inkomen. Via onze handige rekenhulp zie je meteen wat jij terug kan krijgen. Vul de rekenhulp in.

Hoe ga ik een schenkingsovereenkomst aan?

Een periodieke schenkingsovereenkomst is makkelijk en gratis te regelen. De snelste manier is door het online formulier in te vullen. Maar je kunt natuurlijk ook een papieren formulier aanvragen. In het laatste geval stuur je de ondertekende overeenkomst (zonder postzegel) naar:

KWF Kankerbestrijding
t.a.v. Team Periodiek Schenken
Antwoordnummer 3183
1000 TL Amsterdam

KWF heeft het AVG-certificaat. Dat houdt in dat we op een goede manier met persoonsgegevens omgaan en deze op de juiste manier verwerken. Nadat we je overeenkomst ontvangen, verwerken we die en sturen we een bevestiging met een kopie van de overeenkomst retour.

Dankzij mijn donaties...

Dankzij de giften van onze donateurs financieren we nu ruim 600 onderzoeken die stuk voor stuk bijdragen aan betere vooruitzichten voor (ex)kankerpatiënten. Want minder kanker, meer genezing, betere kwaliteit van leven voor patiënten, en goede zorg als je niet meer beter wordt: dát is wat we willen.