“KWF-lichtje is een mooi symbool om mijn broer te herdenken”

interview lichtjeskoper

Voor Marika is het leven niet vanzelfsprekend meer

“Mijn broer Sipco overleed 31 jaar geleden. Dat had een grote impact op ons gezin. Hij was zo’n lieve broer. Pas getrouwd en met een grote kinderwens. Ik vond het zo unfair.  

Herdenken is bij ons wel een dingetje. Vorig jaar heb ik daarom ook weer meegedaan met Nederland geeft licht. Achteraf bleek dat ik, mijn zus en mijn schoonzus - met wie we nog veel contact hebben - dat alle drie op precies dezelfde dag gedaan hebben. Het verbond ons in het denken aan hem. En dat het geld voor KWF oplevert, maakt het extra bijzonder.

Sipco overleed op 33-jarige leeftijd aan een melanoom, mijn moeder stierf op haar 65e aan darmkanker en mijn vader op zijn 85e aan slokdarmkanker. Mijn jongere zus is – gelukkig succesvol – behandeld voor blaaskanker. 

Ren niet weg 

Die bewustwording zorgde bij mij voor een mindfuck. Ik kon me slecht onttrekken aan het idee dat het ook míj zou kunnen overkomen. Ik heb moeten leren om niet bang te zijn dat ik ook kanker zou krijgen. Ik trof gelukkig een nuchtere therapeut. Die heeft mij leren praten. Zó belangrijk!

Ik realiseerde me ook steeds meer het belang van bewuster met je leven bezig te zijn. Niet zozeer op het gebied van gezonder leven hoor (dat ook!), maar met respect voor anderen. En oog hebben voor de waarde van relaties. Ren niet weg van iemand die het zwaar heeft, maar ren er naartoe. Wees een beetje lief voor elkaar. 

Incompleet gezin 

Met kerst en andere speciale dagen was er altijd een lege plek aan tafel. Mijn broer herdenken is voor ons in het gezin altijd een teer dingetje geweest. Een paar jaar na zijn dood hebben we met z’n allen in het Wilhelminabos een boom ter nagedachtenis aan hem geplant. We vonden het mooi dat we het samen over hem hadden en dat zijn naam op die manier voortleefde. Ik vind het dan ook verschrikkelijk en respectloos dat die glasplaten vernield zijn. Ik ben een nuchtere Friezin, en ik weet dat het ‘maar’ een naam op een glasplaat is. Maar het ‘uitwissen’ van zijn naam raakt me diep. 

Nederland geeft licht 

Een paar jaar geleden zagen we op TV iets over de actie Nederland geeft licht van KWF met lampionnen op Soestdijk. Dat vond ik zo mooi. Een lichtje met iemands naam erop. Dat deed me echt wat. Dat hebben we dan ook een paar jaar gedaan. Vorig jaar konden we een klein lichtje kopen en laten opsturen. Dat vond ik ook een mooi idee: een lampionnetje als alternatief voor een kaarsje.  

Geld voor KWF 

Dat een deel van de opbrengst naar KWF gaat, is een extra reden om het lichtje aan te schaffen. Want er is nog steeds veel onderzoek nodig en ook aandacht voor het rekken van een mensenleven op een fidele manier. En als dat niet meer lukt, voor een humane manier van sterven. Want ook de dood hoort bij het leven.”