Samen gaan we de strijd aan tegen schelden met kanker

Fysiek geweld is niet ok, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar schelden is sociaal geaccepteerd. En dat terwijl woorden net als een klap in je gezicht, serieus pijn kunnen doen.

Kanker is zo’n woord dat pijn doet, zeker als jij zelf of in je omgeving iemand met de ziekte te maken heeft (gehad). Toch is kanker een van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland. Ook online zie je vaak de afkorting kk. KWF wil dat schelden met kanker stopt. Met deze actie geeft KWF jullie de tools om er iets van te zeggen als iemand met kanker scheldt. Strijd mee #TegenKK.

Strijd mee #TegenKK

TegenKK logo scholen half blok

#TegenKK in de klas

Ben je docent en hoor je in de klas vaak kanker of kk als scheldwoord? Dan kan het soms lastig zijn om er iets van te zeggen. Gebruik de toolkit om jouw leerlingen bewust te maken van de effecten van schelden met kanker. De toolkit bestaat onder andere uit lestips, een powerpoint template, posters voor in de klas en stickers die je in WhatsApp-groepen kunt gebruiken.

TegenKK sportclub vereniging

#TegenKK bij je sportclub

Ook op het veld of in de sporthal wordt in het heetst van de strijd wel een met kanker gescholden. Door spelers of de supporters langs de lijn. Spreek uit dat jullie vereniging schelden met kanker niet tolereert. Pas bijvoorbeeld de gedragsregels aan en stuur een persbericht naar de lokale media om extra aandacht te vragen voor jullie actie. Met deze toolkit helpen we jouw vereniging in de strijd tegen het schelden met kanker.

dames hockeyteam den bosch is #tegenKK

Hockeysters van HC Den Bosch zijn #TegenKK

'We willen geen kanker meer horen'

“Tijdens een wedstrijd werd een teamgenoot door de tegenstander uitgemaakt voor ‘kankerhoer’. En dat terwijl ze net haar moeder aan kanker had verloren. Dit raakte haar zo hard, dat ze het veld heeft verlaten. We besloten dat het zo niet langer kon en sloten ons aan bij #TegenKK. We spelen met de mouwbadge en hebben een spandoek naast het veld hangen. We hebben al veel positieve reacties op onze actie gehad en er zijn al veel andere teams die ons voorbeeld hebben gevolgd!”

In 2022 doneerde het team voor iedere gescoord doelpunt 1 euro aan KWF. Totale opbrengst: €1.750,-

Geïnspireerd door de meiden van Hockeyclub Den Bosch?

Op straat gevraagd: scheld jij met kanker?

Schelden met kanker kan echt niet. We stuurden jongeren de straat op om andere jongeren te ondervragen over dit onderwerp. Scheld je met kanker? En wat zouden we kunnen doen om dit niet meer te laten gebeuren?

Veelgestelde vragen over #TegenKK

Schelden is, met name online, sociaal geaccepteerd. Kanker staat bovenaan de top 10 van meest gebruikte scheldwoorden. Het wordt gebruikt als stopwoord of als scheldwoord. Daar denken veel mensen niet over na.

KWF is er voor alle Nederlanders die geraakt zijn door kanker. Schelden met  kanker is onnodig kwetsend voor mensen die ziek zijn of zijn geweest of in hun omgeving met de ziekte te maken hebben (gehad). Met deze actie hebben we als doel het bewustzijn over de impact van schelden met het woord kanker te vergroten en het schelden met kanker te verminderen.

Super dat je wilt meestrijden #TegenKK. Op de website www.tegenkk.nl vind je handige tools om je te helpen er iets van te zeggen. Zoals een poster en afbeeldingen voor op social media.

Door geld op te halen voor KWF steun je ons en onze missie tegen schelden met kanker. En draag je bij aan een beter leven voor iedereen die geraakt is door kanker. Maak een actiepagina aan op ons actieplatform. Alleen of samen met je klas of sportclub. Deel je actie en zamel geld in.

Je kunt op verschillende manier doneren aan KWF. Kies een optie die bij jou past. Lees hier de mogelijkheden.