Ontwikkeling van een therapeutisch HPV-vaccin

Meisje krijgt prik

Knelpunten benoemen

​De onderzoeksgroep van prof. dr. Toos Daemen en prof. dr. Hans Nijman ontwikkelt aan het UMC Groningen een therapeutisch Humaan Papilloma virus type 16 (HPV-16) vaccin voor patiënten met (voorstadia) van baarmoederhalskanker en andere (pre-)maligniteiten waarbij HPV-16 is betrokken. Deze ideeën zijn gebaseerd op jarenlang fundamenteel onderzoek waaraan KWF opgeteld ongeveer 1.4 mln. euro heeft bijgedragen. Na het vormen van het idee was het zaak het vaccin door te ontwikkelen tot een medische toepassing. Dit ontwikkelingsproces is kostbaar en kan niet volledig met behulp van reguliere financieringsaanvragen worden bekostigd. Om die reden heeft de onderzoeksgroep gekozen voor een bedrijfsmatige aanpak, waarbij ViciniVax BV is opgericht om de financiering van het productieproces rond te krijgen, en het uiteindelijke vaccin te produceren.

De investeerders in het bedrijf hadden aangegeven dat hun bijdrage pas kon worden gebruikt wanneer de financiering voor het totale productieproces was gegarandeerd. Zolang dat niet rond was, kon de voorbereiding van het productieproces niet worden gestart. Daarnaast had de GMP-faciliteit van het UMCG de opdracht om dit vaccin te maken nodig om operationeel te worden.

KWF heeft de onderzoeksgroep voorzien van een financiële bijdrage (€ 205.000), zodat zij kon starten met het GMP-productieproces voordat de financiering van het totale productieproces rond was.  De onderzoeksgroep voert het productieproces in eigen beheer uit, waarbij de GMP-faciliteit van het UMCG de componenten van het eindproduct zal maken. Er bleek uiteindelijk nog een aanvullende financiering van €166.000 noodzakelijk om de productie helemaal rond te krijgen.

Deze financiering was essentieel voor de andere investeerders om hun investering vrij te maken. Met kleine, gerichte financiering kan KWF knelpunten oplossen, waardoor vervolgens grote geldsommen voor kankeronderzoek vrijkomen.

Anno 2023: ViciniVax

Als spin-off van het UMC Groningen ontwikkelt ViciniVax therapeutische kankervaccins. Het eerste product, Vvax001, richt zich op premaligne cervicale laesies. Dit vaccin wordt momenteel klinisch getest.

Het bedrijf wordt met een investering van 3 miljoen euro gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en investeerders zoals Hanzepoort, KCF Fonds en het G.J. Smid fonds.