Wie heeft een grotere kans op bijwerkingen na bestraling?

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

​Gepubliceerd op 18 februari 2019

Radiotherapie (bestraling) speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten met kanker in het onderste deel van de bekken. In het bijzonder bij patiënten met prostaatkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker en darmkanker. Dankzij radiotherapie genezen de meeste patiënten. Maar helaas zorgt bestraling van het bekkengebied ook voor bijwerkingen op het gebied van de blaas, darmen en/of het algemene welzijn.

In de afgelopen jaren is radiotherapie veel nauwkeuriger geworden. Daarmee is de kans op bijwerkingen gelukkig ook verminderd. Deze kans op bijwerkingen wordt vooral bepaald door de hoeveelheid bestraling (de dosis) en de hoeveelheid gezond weefsel (het volume) rondom de tumor. Maar toch zijn er nog patiënten die forse bijwerkingen krijgen, zelfs na een relatief lage dosis en een klein volume gezond weefsel.

In een eerder KWF-onderzoek, onder ruim 200 mannen die radiotherapie kregen voor prostaatkanker, concludeerden artsen dat er sprake is van een genetische aanleg voor bestralingsbijwerkingen.

Doel van het project

Dit project van prof. Coen Rasch gaat verder op die bevinding. Het doel is om een genetische test te ontwikkelen die per persoon kan voorspellen of er een verhoogde kans is op bijwerkingen van bestraling.

Wat levert dit onderzoek op?

Het onderzoek levert belangrijke kennis op voor het kiezen van de beste behandeling. Patiënten met een hoog risico op bijwerkingen kunnen misschien beter een andere behandeling krijgen, zoals hormoontherapie. Patiënten met een laag risico kunnen juist misschien een hogere dosis straling krijgen, wat de kans op genezing vergroot.