Wakkere operatie bij kwaadaardige hersentumoren

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd 10 mei 2019

De operatie van kwaadaardige hersentumoren is ingewikkeld, want als je te veel kankerweefsel weghaalt dan kan dat vervelende complicaties geven maar als je te weinig weghaalt dan zijn de overlevingskansen minder gunstig. Een wakkere hersenoperatie biedt mogelijk uitkomst.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen we uitzoeken of een ‘wakkere operatie’ beter is dan een operatie onder narcose bij patiënten met een kwaadaardige hersentumor.  

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat de bestaande behandeling van een kwaadaardige hersentumor tot blijvende schade aan hersencellen kan leiden. Normaliter bestaat de behandeling uit een operatie onder narcose, bestraling en chemotherapie. Hierbij kan ook gezond hersenweefsel beschadigd raken. Als deze gezonde hersencellen ook nog eens een belangrijke taak hebben (bijvoorbeeld bij de beweging, het gevoel of de spraak) dan kan de patiënt allerlei vervelende complicaties aan de operatie overhouden (zoals verlammings- of spraakproblemen). De chirurg besluit dan meestal om het kankerweefsel op die plek te laten zitten, maar door meer kankerweefsel achter te laten kan de levensverwachting afnemen. Een lastig dilemma dus.

Een wakkere operatie biedt misschien een uitkomst. Als de patiënt gedurende een deel van de operatie wakker is, dan kan de neurochirurg via zwakke stroomstootjes testen of het betreffende hersengebied belangrijke taken vervult. Zo kan de chirurg het kankerweefsel veel preciezer verwijderen. Voor goedaardige hersentumoren bestaat al een wakkere operatie, maar voor kwaadaardige hersentumor nog niet omdat goede onderzoeksgegevens nog ontbreken.

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of een wakkere operatie bij kwaadaardige hersentumoren daadwerkelijk leidt tot een effectievere verwijdering van het kankerweefsel met minimale hersenschade. Dit betekent dat de kwaliteit van leven, en mogelijk ook de levensverwachting, dan zal toenemen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen 5 neurochirurgische centra in Nederland meedoen. De studie is bedoel voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor vlakbij een belangrijk hersengebied. Loting bepaalt of de patiënt een wakkere operatie of een operatie onder narcose krijgt. De uitkomsten worden gemeten met behulp van een neurologisch onderzoek, MRI en twee vragenlijsten (kwaliteit van leven). Het team volgt de patiënten gedurende 5 jaar vanaf de operatie. Door deze gegevens langdurig te verzamelen kunnen de onderzoekers aan het einde van de studie hopelijk een uitspraak doen over de meerwaarde van een wakkere operatie.