Voorspellen of checkpointremmers zullen werken

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 28 maart 2019

Immunotherapie is een veelbelovende kankerbehandeling waarbij het eigen afweersysteem helpt om kanker te bestrijden. Maar het werkt helaas nog niet voor iedere patiënt. Onderzoekers willen daarom vooraf kunnen voorspellen of immunotherapie zinvol is, zodat patiënten geen onnodige behandeling krijgen.

Doel van dit onderzoek

In dit project willen onderzoekers erachter komen of ze per patiënt vooraf kunnen voorspellen of immunotherapie zal werken.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Immunotherapie werkt voor steeds meer vormen van kanker. De behandeling stimuleert het afweersysteem van de patiënten om kanker te herkennen en aan te vallen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en er bestaan daarom ook verschillende soorten immunotherapie. Een veelgebruikte soort is met zogenaamde ‘checkpointremmers’. Dit zijn medicijnen die voorkomen dat kankercellen onzichtbaar zijn voor het afweersysteem van de patiënt.

Hoewel er patiënten zijn bij wie deze behandeling langdurig werkt, zijn er ook patiënten bij wie het weinig succes heeft. Daarom is het belangrijk om snel na de diagnose te voorspellen of het wel of niet gaat werken bij de patiënt. De onderzoekers zoeken in dit project naar aanwijzingen (ofwel biomarkers) in het lichaam die de werking van de checkpointremmers kunnen voorspellen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers richten zich op een bepaald type afweercellen, namelijk de PD-1T T-cellen. Deze cellen zijn erg actief tegen kankercellen. Ze kunnen andere afweercellen naar de tumor lokken en daar samen tegen de kankercellen strijden. De onderzoekers verwachten dat het aantal PD-1T T-cellen dat voor de behandeling in een tumor is te vinden, een goede voorspeller is voor of behandeling met checkpointremmers zal werken.

In dit laboratoriumonderzoek bepaalt de onderzoeker of deze kennis kan worden omgezet tot een betrouwbare en praktische test. En voor welke vormen van kanker dit een uitkomst kan zijn.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek is een belangrijke stap naar een voorspellende test voor het aanslaan van checkpointremmers, een vorm van immunotherapie.