Verstoorde vetstofwisseling en kankerbehandeling

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 13 mei 2019

Een verstoorde vetstofwisseling kan het risico op kanker vergroten. Daarnaast denken onderzoekers dat het ook de werking van de behandeling in de weg kan zitten. Is dat proces om te draaien?

Achtergrond

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een verstoorde stofwisseling van lipiden (vetten) kunnen leiden tot een breed scala aan ziekten. Waaronder kanker. Wat bij een ontregelde stofwisseling vaak wordt gezien is een verhoging van geoxideerd cholesterol-rijk lipoproteïne (oxLDL). Dit beschadigt gezonde cellen en kan zo bijdragen aan het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. De rol die oxLDL speelt bij de behandeling van tumoren is echter nog niet onderzocht. Daar gaat dit project verandering in brengen. De onderzoekers verwachten namelijk dat oxLDL het effect van chemotherapie op kankercellen vermindert. Ze willen nu uitzoeken of chemotherapie beter aanslaat wanneer ze middelen vinden om oxLDL aan te vallen.

Doel

De onderzoekers hebben stoffen tot hun beschikking die heel specifiek aangrijpen op oxLDL (antilichamen). Ze willen die antilichamen aanwenden om de concentratie oxLDL in het bloed te verlagen en uitzoeken of dat bijdraagt aan een effectievere behandeling van kanker. 

Relevantie voor de patiënt

De focus van het onderzoek ligt op vormen van kanker waarbij er een bewezen relatie is met oxLDL. De experimenten gebeuren in het laboratorium, de kennis is nog niet ver genoeg om daadwerkelijk bij patiënten toe te passen. Dat zou de volgende stap zijn. In deze korte voorstudie moet eerst worden bepaald in hoeverre deze strategie kansrijk is.