Verhinderen dat kanker DNA-breuken herstelt

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Door een bepaalde DNA-herstelroute te blokkeren met behulp van medicijnen kan de kankercel een DNA-breuk niet herstellen. Hierdoor kan de kanker minder goed overleven.

Doel van dit onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers door middel van een nieuwe techniek een herstelsysteem (van de kankercel) voor DNA-breuken in kaart brengen.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Dit onderzoek is nodig omdat kankercellen methoden hebben om DNA-schade te herstellen waardoor een therapie minder goed werkt. Verschillende antikankerbehandelingen (zoals bestraling en chemotherapie) zijn gericht op het aanbrengen van DNA-schade in de kankercel.

Herstellen van DNA-schade, hoe werkt dat?

Het lichaam kan een DNA-breuk op verschillende manieren herstellen, waarvan 1 route relatief kort bekend is. Deze herstelroute kan de 2 uiteinden van een DNA-breuk aan elkaar plakken. De onderzoekers van dit project willen deze nieuwe route in detail bestuderen omdat bepaalde kankertypen voor hun groei afhankelijk zijn van deze route. Blokkade van deze nieuwe route kan dus de groei van deze kankertypen remmen.

Hiervoor zijn medicijnen beschikbaar, remmers,  die herstel van de DNA-breuken remmen door bepaalde eiwitten te blokkeren.