Vaccinatie tegen microsatelliet instabiele tumoren.

afgerond

Onderzoekssamenvatting

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een kankervaccin ontwikkelen zodat darmkanker bij een bepaalde hoog-risicogroep (Lynch-syndroom) niet ontstaat. 
Waarom is dit onderzoek nodig? Voorkomen is beter dan genezen. In dat kader zou het prachtig zijn als er ooit een vaccin kan worden ontwikkeld dat kanker voorkomt. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een vaccin moet je namelijk wel weten waar je precies tegen vaccineert. Het probleem is dat kanker niet één ziekte is: alleen al van bijvoorbeeld borstkanker zijn er tientallen soorten met tientallen verschillende oorzaken. Dat maakt het heel moeilijk om een vaccin te ontwikkelen dat al die oorzaken tegelijk aanpakt. 
Nu is er bij darmkanker een groep tumoren die eigenlijk altijd uit hetzelfde probleem voortkomt, namelijk bepaalde DNA-fouten. Deze DNA-fouten zien we vooral veel terug bij patiënten met Lynch-syndroom. Een erfelijke darmziekte die in veel gevallen op den duur uitgroeit tot darmkanker. 
Het idee achter dit project is dat als de oorzaak van deze vorm van kanker zo duidelijk is, er ook een duidelijk doel is waar je tegen kunt vaccineren. Of dat echt lukt moet blijken, maar de onderzoekers willen in ieder geval proberen of het mogelijk is. 

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om dit onderzoek uit te voeren zullen de onderzoekers verschillende monsters (stukjes tumorweefsel) gaan bestuderen in het laboratorium. Ze ontwerpen een vaccin dat zich specifiek richt op cellen met deze DNA-fouten. 

Wat levert dit onderzoek op?

Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de ontwikkeling van een vaccin tegen darmkanker bij een hoog-risicogroep (Lynch-syndroom) mogelijk is. Als dat lukt dan kan het vaccin daadwerkelijk gebruikt worden voor toepassing bij mensen.