Uitzaaiingen van longkanker opruimen met immunotherapie

onderzoeksdatabase

Onderzoeksdatabase

Gepubliceerd op 18 februari 2019

In dit project wordt een methode onderzocht om longkankercellen in het bloed aan te pakken via het afweersysteem van de patiënt.

Achtergrond

Wanneer longkanker vroegtijdig wordt ontdekt, namelijk als er nog geen uitzaaiingen zijn, dan is genezing middels een operatie mogelijk. Helaas krijgt ongeveer de helft van de patiënten na de operatie alsnog uitzaaiingen. De oorzaak daarvoor kan liggen in kankercellen die los zijn geraakt uit de tumor en rondzwemmen in het bloed.  

Doel

In dit project wordt het afweersysteem van de patiënt ingeschakeld om deze rondzwemmende kankercellen te vernietigen. Daarmee hopen de onderzoekers te voorkomen dat de ziekte uitzaait.

Plan van aanpak

Daarvoor maken ze gebruik van antilichamen. Dat zijn eiwitten die twee kanten hebben. De ene kant is zó ontworpen dat die bindt aan EGFR, dat is een speciaal molecuul dat op kankercellen voorkomt. Aan de andere kant kunnen afweercellen binden. Als de afweercellen dan zo’n kankercel met antilichaam tegenkomen, ‘plakken’ ze eraan vast en vernietigen hun prooi.

Het is een methode die op papier goed werkt, maar het is nog niet zeker of het ook écht zo is dat die EGFR-moleculen op de rondzwemmende longkankercellen zitten. Als dat niet zo is, zal deze methode namelijk niet werken. Daarom gaan de onderzoekers dat eerst uitzoeken in deze korte voorstudie. Daarna kan de stap worden gemaakt naar een groter onderzoek bij patiënten.

Relevantie voor de patiënt

Mits succesvol, kan deze methode een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van uitzaaiingen bij longkanker.