Uitzaaiingen naar de lever beter behandelbaar maken

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 30 maart 2020

Doel van het onderzoek

Bepalen welke techniek het beste is om de lever in staat te stellen goed om te gaan met de gevolgen van een grootschalige leveroperatie.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Bij uitzaaiingen van darmkanker naar de lever zijn vaak uitgebreide leveroperaties nodig waarbij een deel van de lever wordt weggesneden. Dat kan soms om grote delen van de lever gaan.

Vanwege het zelfherstellende vermogen van de lever is het zelfs mogelijk om tot 70% weg te snijden, maar meer dan dat wegsnijden is lastig. Als er meer leverweefsel verwijderd moet worden, is het nodig om de lever voorafgaand aan de operatie te laten groeien. Dat gebeurt momenteel met portaal vene embolisatie (PVE). Hierbij sluit de chirurg een tak van de leverpoortader af zodat meer bloed naar het gezonde leverdeel stroomt en daar de groei stimuleert.

Een alternatieve, recente techniek is dubbel vene embolisatie (DVE), waarbij – naast de hoofdtak van de leverpoortader – ook één of twee takken van de leverader worden gesloten. Het idee is dat de groei dan sterker plaatsvindt.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In deze patiëntenstudie wordt onderzocht welke chirurgische techniek de beste resultaten biedt voor de patiënt. Daarnaast wordt in dit project gewerkt aan implementatie en training, zodat de nieuwe techniek breder geïmplementeerd kan worden.

Wat levert dit onderzoek op?

Het grootste voordeel van DVE ten opzichte van PVE is een hogere kans dat leveruitzaaiingen daadwerkelijk kunnen worden verwijderd. Dat maakt genezing of levensverlenging mogelijk voor patiënten waarvoor dat tot voor kort niet mogelijk was.